Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Приходите на TBI Bank за 2018 г. скачат с 22% на годишна база

Активите на банката са се увеличили с почти 10% на годишна база и в края на 2018 г. достигат 397 млн. евро

Приходите на TBI Bank за 2018 г. скачат с 22%  на годишна база

Главният финансов директор на TBI Bank Денис Горбунов. Снимка: TBI Bank

Приходите от лихви и застрахователни полици от кредитното портфолио на TBI Bank  достигат през 2018 г. 88,9 млн. евро, което е ръст с 22% на годишна база. Нетната печалба за 2018 г. е в размер на 14.5 млн. евро, показват одитираните консолидирани финансови резултати. Активите на банката са се  увеличили с почти 10% на годишна база и в края на 2018 г. достигат 397 млн. евро. Отпуснатите кредити през 2018 г. са в размер на 282 млн. евро, които увеличават цялостното кредитно портфолио на банката с 20%, което достига 313 млн. евро в края на 2018 г.

Още по темата

В края на 2018 г. банката демонстрира силни и подсигурени позиции спрямо капитала и ликвидността на банката  – коефициентът капиталова адекватност (CAR) е на ниво от 22,5%, а коефициентът на ликвидност – 31,5%.

„TBI Bank е горда, че доходността, както и възвръщаемостта на активите и капитала ни запазват солидни нива”, твърди Денис Горбунов, главен финансов директор на TBI Bank.

„Освен това, два от най-важните показатели за нас – съотношението на разходите към дохода и цената на риска – също са на добри нива, въпреки продължаващите инвестиции на банката в дигитализация и предизвикателствата, които имахме през 2018 г. В комбинация с ниските и стабилни разходи по финансирането, финансовите ни резултати са поредното доказателство, че нашият устойчив подход е правилният начин да останем ефикасни и конкурентни, работейки в интерес не само на нашите акционери, фокусирайки се върху възвращаемостта на капитал (RoE), но още по важно – в интерес на нашите клиенти, подобрявайки тяхната способност да избират нашите финансови продукти”.

TBI Bank остава сред най-печелившите банки в България, отчитайки високи резултати в ключовите индикатори за рентабилност. В края на декември 2018 г. доходността от обслужваното портфолио е 31%.

През миналата година TBI Bank пое по пътя на дигитализацията и явно инвестициите започват да се отплащат. През 2018 г. компанията предостави възможност за отпускане на кредити онлайн, която генерирайки нов бизнес в размер на 17,5 млн. евро чрез двата продукта Point-of-Sale (POS) Online и Cash Online. Също така бе развита и изцяло онлайн платформи за бизнес кредитиране и събиране на дигитални депозити в Румъния.

През 2018 г. компанията навлезе  и на германския пазар и предлага депозитни продукти в страната.

TBI Bank е част от 4Finance Group и оперира в България, Румъния, Германия и Швеция. Чрез мрежа от над 6 600 точки на продажба компанията  обслужва повече от 1,2 милиона регистрирани клиенти. 
 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са във фокуса на седмицата