IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за увеличение на социалната пенсия е в ръцете на правителството

Социалните партньори в тристранния съвет получиха отсрочка, за да премислят промяната за графиците за отпуските

16:15 | 10.06.14 г.
Решението за увеличение на социалната пенсия е в ръцете на правителството

Социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество не успяха да вземат единодушно решение по предложението да бъде увеличен размерът на социалната пенсия за старост.

В проектопостановлението на Министерския съвет е заложено увеличение с 3 лева на социалната пенсия, която да се повиши от 110 на 113 лева. В предложението на Министерство на труда и социалната политика е записано увеличаване на социалната пенсия за старост с 2,7% от началото на следващия месец, като увеличението включва и осъвременяването по швейцарското правило.

Вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства заседанията на тристранката, заяви, че подобно увеличаване на социалната пенсия ще се отрази и заради автоматичното повишаване на размерите на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, например инвалидните.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров защити предложението за увеличение на социалната пенсия като изтъкна същия аргумент - че то ще доведе до нарастване на пенсията за инвалидност и на различни добавки към пенсиите.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българска стопанска камара (БСК) подкрепиха предложението без възражения.

Против предложението беше само КНСБ. Синдикатът настоява за увеличаване на социалната пенсия по старост с над 3%.

Към 1 юли остава валидно увеличението на останалите пенсии с 2,7 на сто по така нареченото "швейцарско правило".

По спорния въпрос за графиците за отпуските беше решено да се даде един месец отсрочка на социалната комисия към тристранката, за да разгледа предложението да отпаднат графиците за отпуските в по-малките фирми с персонал до 10 души.

Преди половин година работодателите поискаха в малките фирми да отпадне задължението всяка година да се прави график за отпуските. Синдикатите обаче са против с аргумента, че няма законова гаранция, че неизползваният от работника отпуск ще се ползва и настояха да няма давност.

От МТСП предложиха да няма график на отпуските, но неизползваните дни да се използват задължително през първите шест месеца на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още