IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната реформа на ГЕРБ ще продължи да действа, ако НС не задвижи други промени

Дискусии за вот на недоверие спъват излишно работата на парламента, според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал

15:32 | 10.06.14 г.
Пенсионната реформа на ГЕРБ ще продължи да действа, ако НС не задвижи други промени

Ако в рамките на настоящия парламент не се направят необходимите промени, за да се задвижи пенсионната реформа, то тя ще продължи да действа във варианта, приет от ГЕРБ. Това каза след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той поясни, че за да се промени хода на пенсионната реформа, която беше "замразена" в края на миналата година от кабинета Орешарски, е необходимо да има работещ парламент. Ако 42-то Народно събрание не направи възможно най-скоро промени в Кодекса за социално осигуряване, пенсионната възраст и стаж ще продължат да растат с по четири месеца всяка година, уточни Велев.

Той призова ГЕРБ да оттегли внесения в парламента вот на недоверие, тъй като този акт има за цел единствено да свали правителството, а в същото време предизвиква излишни дебати, което спъва работата на Народното събрание по важни въпроси.

Велев каза, че дискусията за провал във финансовата политика не е толкова важна в момента, още повече, че правителството вече е направило постъпките за пласиране на облигации и дискусии в парламента няма да променят това. Велев определи внесения пети вот на недоверие като надлъгване кой е управлявал по-добре публичните финанси – ГЕРБ или кабинетът Орешарски.

Припомняме, че управляващите отложиха решението за пенсионната реформа най-рано за есента на тази година с мотив, че въпросът е много важен и е необходима широка обществена дискусия.

Помолен да коментира работата на тристранния съвет за изминалата година, Велев отчете, че НСТС е работил по-ефективно, отколкото преди това, когато работата му на практика е била спряна от предишното правителство.

Велев каза, че в условията на чести избори ефективността на парламента и кабинета е много ниска. По думите му през последните две години институциите работят само по половин година, а останалите месеци са време за конституиране на институциите, което реално ги прави неработещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още