Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Ще трябва ли България да повиши корпоративния си данък?

Страната ни не успя да привлече много корпорации, които да оставят свръхпечалбите си в тук, коментира Виктор Митев

гледано: 1757   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Директивата на Европейската комисия за справедливо данъчно облагане и глобалната данъчна реформа за минимален корпоративен данък от 15% ще спре състезанието между държавите за привличане на мултинационални гиганти чрез ниски данъчни ставки. ЕК по никакъв начин няма да принуждава държавите да вдигат ставките си и България може да избере да запази сегашното ниво от 10%, но тъй като не е успяла да се възползва особено много от това, и последиците за икономиката на страната от по-висок корпоративен данък ще бъдат смекчени. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Виктор Митев, асоцииран съдружник в отдел Данъци на ЕY България, Северна Македония, Албания и Косово.

Той обясни, че новите правила ще се прилагат само за най-големите корпорации, които генерират годишни консолидирани приходи от най-малко 750 милиона евро. По данни на ОИСР те са около 8 хил. в глобален мащаб, като поне хиляда от тях присъстват в България с предимно дъщерни корпорации, добави гостът. 

Още по темата

По отношение на местните дъщерни дружества на големи чуждестранни мултинационални компании, Митев обясни, че

България ще има възможност да събира допълнителния данък от 5% само върху местните печалби. Ако страната се въздържи да наложи допълнителния данък от 5%, тогава необложените печалби на българските дъщерни дружества все пак ще трябва да се облагат допълнително с 5%, но в този случай такова плащане ще бъде преведено от консолидиращата чуждестранна компания-майка към собствената й данъчна администрация.

"Въвеждането на минимален корпоративен данък от 15% ще отнеме това конкурентно предимство на България или поне маркетинговият му ефект, който до голяма степен може да е най-големият ефект... Най-разумно за България е да прибере тези 5% в собствения фиск", каза той.

Според Митев България не е успяла да привлече много корпорации, които да оставят свръхпечалбите си в страната, както направиха Ирландия и Люксембург. Големите корпорации работят предимно на разходно-покривна база в България и ниският данък не води до големи спестявания за тях

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Нетните активи на пенсионните фондове се увеличават с близо 8% в края на март