Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Томислав Дончев: Бюджетът за догодина не е разоряващ

Министерствата защитиха разходите си с инвестиции в бъдещето, направени реформи и сметки срещу пандемията

Томислав Дончев: Бюджетът за догодина не е разоряващ

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Мedia Group

Бюджетът за догодина не е разоряващ на фона на армията от безработни. В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя влиза в тази функция. Така коментира вицепремиерът Томислав Дончев най-важния финансов закон на държавата на брифинг в Министерския съвет, на които представители на министерствата говориха за проектобюджета на държавата за следващата година.

Още по темата

"Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от страните в ЕС“, подчерта Дончев и допълни, че бърза справка показва, че към настоящия момент отношението дълг към БВП е 23%.

"Ако следваме призивите и препоръките на президента, това, което правим, е едновременно правилно и едновременно неправилно. Днес е даден шанс за институционален дебат върху един от най-важните закони в държавата – Закона за държавния бюджет. Институционален, с участие на най-важната политическа фигура в държавата – президента. От днес имаме устен коментар върху бюджета и не можем да не участваме в този дебат, подкрепяйки го с наши аргументи", заяви вицепремиерът по повод изказването на Румен Радев за Бюджет 2021.

Дончев сравни думите на президента с философската фикция „Котката на Шрьодингер“, която е хем жива, хем не е. “Той едновременно подписва одобрение на Бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разоряващ", емоционално възкликна вицепремиерът.

Той съобщи, че за 2020 г. и 2021 г. мерките ще бъдат на стойност 2,5% от БВП.

Според образователния министър Красимир Вълчев в Бюджет 2021 има заложен безпрецедентен ръст на разходите за образование. Той заяви, че е очаквал това да бъде оценено и е разочарован от критиките, че се „наливат пари в нереформирани сфери, че разходите са безсмислени и трябва да се пести сега“.

„Искам да кажа, че разходите за образование са с най-висока норма на обществена възвръщаемост – повече от лихвата на дълговете“, отбеляза министърът и подчерта, че през последните години във всички сегменти и дейности са направени реформи, а тази година и във висшето образование.

От здравното министерство обясниха, че по бюджета на министерството през следващата година са предвидени над 120 млн. допълнителни разходи, осигуряване на възнаграждения на служителите и допълнителни средства за тестове и изследване на кръвна плазма.

Още 94 млн. лева са предвидени за закупуване на ваксини и лекарства и вече се водят преговори в Европейската комисия. От здравното ведомство увериха, че ще има допълнителни механизми за финансиране на 85% на дейността на болничните заведения.

"Допълнително в държавния бюджет е предвиден буфер от над 600 млн., предназначен за преодоляване на пандемията. Осигурена е устойчивост за дейностите, които са в обхвата на основния аспект", посочи експерт от здравното ведомство.

„Министерството на здравеопазването по време на пандемията може да се окаже по-важно от Министерството на финансите“, коментира Томислав Дончев във връзка с направените разчети във финансовия закон на държавата. 

Експерт от Министерството на финансите поясни, че в условията на криза бюджетът води антициклична политика, а дефицитите са свързани с ковид мерките, като повечето са насочени към хората, бизнеса и инвестициите.

„Бяхме много щастливи, че администрацията на президента съгласува целия пакет без забележки", заяви представителят на финансовото ведомство и напомни, че България и към момента е с втория най-нисък дълг в ЕС. "Той ще е 2,3% от БВП в края на 2021 г., 29,4% - до края на 2023 г., което е много по-ниско от 60% от средните нива в Евросъюза, които са 77,6%, а 84% е нивото в еврозоната.“

От там увериха, че през 2022-2023 г. ще се премине към фискална консолидация.

От министерството на земеделието обявиха, че с бюджета ще се гарантира запазването на доходите на земеделските производители. За тази година плащанията ще достигнат 1,7 млрд. лева и са осигурени 400 млн. лева за преодоляване на кризата.

Вицепремиерът Мариана Николова информира за срещата в Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда Законът за държавния бюджет за 2021 г., Законът за бюджета на ДОО и Законът за бюджета на НЗОК.

„За първи път, въпреки четиричасовото заседание, те минаха без никакви различия и позиции с критики. Всички бележки и предложения ще бъдат взети предвид при внасянето им от Министерския съвет“, отбеляза Николова.

Още по темата

Социалният министър Деница Сачева определи Бюджет 2021 като „Бюджет на хората“ и посочи достойнствата му като подчерта, че страната ни е с втори най-нисък дълг и трети най-нисък дифицит в ЕС.

Тя изброи определените средства за социални дейности - 607 млн. лева за активна и пасивна политика на пазара на труда, заделените 390 млн. лева за помощи за деца и подпомагане на родителите, 10 млн. лева допълнително за отопление. „За кражба на бъдеще може да се говори, само ако няма инвестиции“, е мнението на Сачева.

Тя напомни, че догодина се увеличават минималната и максималната пенсия и това, че 30 млн. лева са отделени за мярката 60 на 40 за следващата година.

Попитана какви промени ще внесе в Кодекса на социалното осигуряване, свързани с втората пенсия, които днес Сачева е анонсирала пред социалните партньори, тя обясни, че НОИ ще промени коефициента на редукция на пенсията, която отпуска на хората, осигурявани в частните пенсионни фондове, така че процентът на намаление да не е 20 на 100, както е в момента, а двойно по-малко.

“НОИ трябва да промени своята методика и да направи съответните изчисления, така че коефициентът на редукция би трябвало да падне почти два пъти от това, което е в момента, т.е под 10%. От 1 януари до 30 юни да има прозорец за всички, които са изпуснали петгодишния срок и не са прехвърлили своите пари в НОИ. Ако желаят и ако техните индивидуални изчисления показват, че така би било по-добре за тях, да могат да извършат този избор в началото на следващата година“, посочи социалният министър.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
1
 
2
 
18
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
еее, една година не е проблем, след като вече над 10 съсипвате държавата с кражби, корупция и некадърност.
оставка на мутрите!!!
1
 
1
 
17
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
еее, една година не е проблем, след като вече над 10 съсипвате държавата с кражби, корупция и некадърност.
оставка на мутрите!!!
3
 
1
 
16
Dr. Vatnikov до: serafima
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Другарко комсомолка, какво ти се иска на теб няма никакво значение.

Гледам, че извън заучените опорки, разполагаш само с доста богат просташки речник, идеално се вписваш в тролския профил на кълняща петолъчкаджийка.
3
 
1
 
15
abdul до: data
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
2023 я камилата, я камиларя е работата.
1
 
2
 
14
Zlato до: data
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Това означава, че ще вземаме заеми, за да плащаме заплати догодина и то в сектори, в които няма да се усети ефекта поне 15-20 години. Явно ще чакаме добрата фея да ги върне вместо нас или по пътя на Гърция с надеждата Германия да ни ги опрости някога. Или пък ще печатаме левове, тъй като ЕЦБ ни разреши да печатаме, но само още четири милиарда лева чрез суап линията за 2 милиарда евро. Наистина не са прости нещата.

Още от Бюджет и финанси
EK одобри промените в гаранционна програма в подкрепа на българския бизнес