Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Тристранният съвет одобри промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Синдикатите призоваха да отпадне намаленият ДДС за заведенията, като това се очаква да донесе поне 200 млн. лв. допълнителни приходи в хазната

Тристранният съвет одобри промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри днес на заседание в Министерския съвет проект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), предаде БТА.

Изменението е свързано с въвеждане на разпоредби на европейска директива по отношение на правилата и несъответствията на хибридни образования.

По-конкретно става дума за уточняване на данъчното третиране на резултата от продажбата с обратен лизинг, класифициран като оперативен лизинг в случаите, когато се прилагат международните счетоводни стандарти.

Друга промяна засяга Закона за данъците върху доходите на физическите лица и се касае за случаите, когато има починали еднолични търговци или самоосигуряващи се лица. В тези случаи вече се предвижда да бъде предоставена възможност на наследниците да подадат декларациите и съответните необходими документи, каквато до момента няма.

Предложените от Министерство на финансите изменения бяха приети от представителите на бизнеса без коментари. Синдикатите също са съгласни с новите изменения. 

Още по темата

Любослав Костов от КНСБ изтъкна, че прави добро впечатление, че НСТС разглежда данъците законопроект по законопроект, а не както обикновено – всички наведнъж в преходните и заключителни разпоредби на един данъчен закон.

„Изпълнителната власт прави това за първи път от много години, което ние адмирираме“, отбеляза Костов, цитиран от БТА. Той добави обаче, че все още страната ни има „ниска степен на амбиция“ в сферата на корпоративното подоходно облагане. „Ние искаме данък печалба да бъде 15%, тъй като средноевропейските ставки са много по-високи“, каза той.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" подкрепи промените, като каза, че "Подкрепа" няма възражения по предложените промени. „Не се забелязва обаче никакво желание за по-големи промени, които са крайно наложителни. 1,250 млрд. лв. трябва отнякъде да се вземат, за да се възстанови минималната справедливост за обществото. Над 200 млн. лв. могат да дойдат от отмяната на намаленото ДДС върху заведенията и ресторантите“, каза Григорова.

По думите ѝ при отпадане на максималния осигурителен доход над 3 млрд. лв. ще влязат в осигурителните фондове, което ще освободи средства от държавния бюджет за всички останали дейности, присъщи на държавния бюджет. Многократно сме настоявали за увеличаването на корпоративния данък, каза още Григорова.

Тя допълни, че има някакво осъзнаваме от страна на правителството, че не може да продължаваме да прилагаме най-ниските ставки на корпоративния данък, когато са нужни много повече от стандартните средства, залагани в бюджета за справяне с икономически, социални и здравни предизвикателства. „Време е да преразгледаме изцяло данъчната система“, посочи Григорова.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Активите на инвестиционните фондове у нас растат с 34,4% в края на март