IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно у нас поддържа месечен ръст и през октомври

Пандемията ускори дистанционната търговия чрез поръчки по пощата, телефона или интернет с над 57% на годишна база

14:33 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

През октомври продължи тенденцията за месечен ръст и годишен спад на оборотите в сектора на търговията на дребно (без автомобили) в България. Според предварителните данни, които разпространи Националният статистически институт (НСИ), ръстът спрямо септември е 1,5%, а намалението в сравнение с октомври 2019 г. е 5,3%.

През септември НСИ отчете месечно повишение от 2,8% и годишно намаление с 6,7%. През август секторът записа спад от 12,2% на годишна база, а месец по-рано свиването беше в рамките на 17,5%.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ (2015 = 100)

Месечни изменения

През октомври НСИ регистрира увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 2,8%, при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се запазва нивото от септември, а при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отбелязано намаление с 0,7%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-съществено увеличение се наблюдава при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - по 4,9%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4,3%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец

Годишни изменения

Данните на НСИ показват, че на годишна база през октомври има спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 16,3%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 10,4%). При търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали статистиката отчита увеличение (с 2,4%).

По-значителен ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистриран при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 57%, търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 8%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6,5%.

Спад има при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 13,5%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2,3%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още