Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Управителят на БНБ: България ще приеме еврото през 2023-2024 г.

Ще влезем в еврозоната след изпълнение на маастрихтските критерии и след като постигнем съответната степен на институционална и реална конвергенция, посочи Димитър Радев

Управителят на БНБ: България ще приеме еврото през 2023-2024 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Престоят във валутния механизъм (ERM II) няма да се проточва във времето. България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г. Това прогнозира управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за Noblesse oblige, списание на Българска стопанска камара.

Още по темата

„Целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии (за стабилността на валутния курс) – нещо, което валутният борд ни осигурява безпроблемно", поясни той. Гуверньорът на БНБ е убеден, че страната ни ще влезе в еврозоната след изпълнение на този и останалите маастрихтски критерии, както и след като постигне съответната степен на институционална и реална конвергенция.

Банкерът е категоричен, че еврото няма да повиши цените на стоките и услугите, което се потвърждава с факти от историята на въвеждане на европейската валута в други страни. „Цялата историческа статистика в такива случаи е категорична – повишение се отчита при много малко стоки и услуги. И даже при такива индивидуални повишения не е ясно дали са причинени от смяната на валутата“, коментира Димитър Радев.

Той очаква в дългосрочна перспектива както цените, така и доходите в България, да се движат нагоре. „Това ще бъде едно нормално следствие от реалната конвергенция на икономиката ни към еврозоната. Валутата, която ползваме, сама по себе си не е фактор за повишение или понижение на цените“, заяви управителят на централната банка.

По думите му не може да се каже дали ще бъдат намалени банковите такси и комисиони след присъединяването на страната ни към еврозоната, защото „цените на банковите продукти и услуги са функция главно от равнището на развитие и конкуренция в сектора“. „Те не следват пряко от валутата, която ползваме“, каза Радев.

Той обаче подчерта, че присъединяването към еврозоната ще е ключов етап за ускоряване и задълбочаване на интеграцията на българския финансов сектор. „Това, при равни други условия, ще означава че банките ни ще оперират в една по-сложна и конкурентна среда – от което е логично печеливши да бъдат клиентите на банките“, смята банкерът.

Димитър Радев подчерта, че и сега българският бизнес има достъп до кредитния ресурс от европейски банки.

„Европейските банки и днес са тук. Преобладаващата част от банковия сектор в България е съставена от банки, които са част от европейски банкови групи. Тези банки могат да заемат ресурс от „майките“ си в еврозоната, който да се използва за кредитиране на българския бизнес и домакинства, уточни Димитър Радев. - Правилата на Единния пазар позволяват и директен достъп до кредитиране на български фирми от банки, които оперират в други страни-членки на ЕС (независимо дали в еврозоната или не). За да се случва това на практика обаче е необходимо най-малкото банката добре да познава съответната фирма. Кредитополучателят трябва да представи, а банката-кредитор да оцени финансови и бизнес показатели, потенциални рискове, кредитна история, правен режим на учредяване и реализация на обезпечения. И предоставянето на кредита в крайната сметка трябва да се осъществи на цена, приемлива за двете страни.“

Според управителя на БНБ банковата ни система посрещна ситуацията с COVID-19 в много добра кондиция – с висока капиталова адекватност, силна ликвидна позиция и спадащ дял на необслужваните кредити.

Той е категоричен, че въведеният мораториум за отсрочване на задължения към банките е смекчил негативните ефекти от пандемията за бизнеса и домакинствата.

Димитър Радев напомни, че състоянието и развитието на българската икономика съответства на профила на икономическа динамика в Европа, в частност еврозоната, и отчете, че „ударът беше понесен най-тежко през второто тримесечие“.

„Постепенно мерките за ограничаване на разпространението на вируса бяха облекчени и бяха въведени различни компенсиращи и стимулиращи икономически мерки, потвърди банкерът, но отбеляза предизвикателствата заради пандемията и политическата несигурност.

„За разлика от непосредствено краткосрочния хоризонт, по-уверени сме в оценките за периода отвъд него – тогава, успоредно с преодоляването на пандемията, икономиката ни отново ще се позиционира в траектория на растеж“, прогнозира управителят на БНБ.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
1
 
11
преди 3 седмици
"Под инфлация се разбира постоянно и цялостно покачване на паричните цени, което означава постоянен спад в покупателната способност на парите. " Добре е в икономически сайт да се правят разлики между терминът "инфлация" и епизодични ценови шокове на определени ценови категории породени от всевъзможни причини . Та на кратко - повишаване на инфлацията в страните приели еврото НЯМА , което от своя страна не изключва някой стоки да си повишат цените за определен период от време докато намерят новата си равновесна точка
2
 
3
 
10
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
3-4 години са мнооого дълъг период за държавата на тиквите, където днес е едно, утре друго ... нищо чудно след 4 години тиквата да ни е направил руска република и вместо евро да имаме рубла ! .... той и Гешката каза че няма да става прокурор, а Тиквата че ако има протести ще си подаде оставката .. нънци! :)
7
 
3
 
9
scott до: zelka007
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
ма прав си.
Моите инвестиции са само с 20 дена напрет. Да затволим такиви пари за пет години....немам. ама радевия ИМА.
Ако сатне на неговото - ше ги съберем некак. Готов съм да си заложим и заднике + да земем кредит за оставащата сума. за ерм-2: ей тоз номер не ми е ясно как стана. Кво ли обещаха, кво ли дадохме. не ми го побира ъкълът.
6
 
3
 
8
zelka007 до: Petar2015
преди 3 седмици
курсът ще е този в момента ... 98% вероятност , ако ще залагаш на 2% обезценка , отсега си смени евра ...

средствата за обезпечение си остават по с/ка в БНБ , една малка част се връщат в търговските банки ...

аз лично ако мога да всигна и/или закръгля цените ще го направя . ако пазарът не позволява , а българският пазар е пазар на дзифтари и тънкана тарикати по принцип и в общи линии получават това за което си плащат , няма да ги коригирам с много ... тъй с цените ... :))) ... за 5 години няма да забогатеем с много , така че и цените няма да се коригират ... :)))
4
 
1
 
7
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ама и вие сте едни ... "Той очаква в дългосрочна перспектива както цените, така и доходите в България, да се движат нагоре. " - така де, туй било нормално, така че не риткайте сега а излизайте от джобовете :)

Още от Бюджет и финанси
Людмила Елкова: Необходимият дълг за догодина ще е по-висок от предвидения