Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Време е да включим мултифондовете в пенсионното осигуряване, съветва експерт

Фондовете по професионални схеми в България за момента нямат възможност да предлагат индивидуални продукти, посочи Владислав Русев

гледано: 1034   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Най-близката цел за българския пенсионен модел е да приемем регулацията на фазата на изплащане на пенсии. Да имаме подробно разписани условия как да се случи това, коментира в интервю Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОД Алианц България, в рамките на международната конференция „Многостълбовите пенсионни системи в Европа – ползи и бъдеще“ (организирана от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване), излъчено в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Проектът, който към момента е частично готов, дава възможност да предлагаме гаранции и продукти, които досега не сме могли: да гарантираме вноските на осигурените лица към момента на пенсионирането им, както и различни видове пенсии. Целта ни е до края на годината да имаме регулация. От 2021 г. започва плащане на пенсиите от универсалните фондове", обясни Русев и посочи, че проектът се работи под егидата на Министерството на труда и социалната политика, но с активно участие на Министерството на финансите, Комисията по финансов надзор и социалните партньори.

Главният изпълнителен директор на ПОД Алианц България подчерта, че е много важно да се пристъпи към уредбата на мултифондовете.

Според него общоевропейският продукт за лично пенсионно осигуряване няма „добавена стойност спрямо това, което в момента предлагат доброволните пенсионни фондове”. “Той дава единствено възможност за осигуряване от различни европейски страни за хората, които пътуват, живеят и работят на различни места", е мнението на Русев.

Той допълни, че фондовете, които съществуват по професионални схеми в България, за момента нямат възможност да предлагат индивидуални продукти.

Повече от интервюто вижте във видео материала.
 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Разпродадените имоти от частни съдебни изпълнители намаляват с 24%