IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът вече получава финансиране за по-рискови проекти по Плана Юнкер

Банките се фокусират върху сделки на фирми с акцент върху иновациите

14:35 | 17.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria </em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планът Юнкер разполага с финансови инстументи, които поемат част от риска от загуби по сделките, и благодарение на него се случват по-рискови проекти при чувствително по-изгодни параметри за бизнеса – по-малко обезпечения и по-ниска цена.Това коментира Кирил Величков от СИБАНК в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че програмите COSME, “Инофин“ и „Инициативата за МСП,“ които работят в момента, са продължение на програма JEREMIE.

В България сме много напред в използваните на тези инстументи и логичното обяснение е, че ние сме от пилотните страни, в които се прилагаше програмата JEREMIE и натрупахме опит. Търговските банки и фирмите се научиха как функционират тези инструменти.

„За бизнеса най-важно е финансирането, което освен че се прави при преференциални условия по тези програми, се случва много бързо. Няма разлика със стандартния кредит – до една две седмици се вземат парите, докато при грантовите проекти, въпреки че се получава безвъзмездна попомощ, се чака до половин и дори една година, докато се обяви мярката на програмата и фирмата получи одобрение“, напомни банкерът.

Според него в процеса на финансиране ключова роля имат търговските банки, които знаят какви са условията по Плана „Юнкер“.

„СИБАНК беше първата банка в България, която кандидатства по Плана „Юнкер“ като се конкурирахме на общоевропейски конкурс със 7500 кредитни институции и сме десетите в ЕС, които подписахме споразумение за 100 млн. евро по програма COSME, която е част от „Плана за инвестиции в Европа“. За година и половина финансирахме над 600 бизнес проекта за близо 95 млн. евро по програма COSME и благодарение на нея получаваме от Европейския инвестиционен фонд до 50% покритие на риска от загуби по сделките“, информира Величков.

Той изброи ползите за бизнеса - клиентът получава заем по преференциална цена и при по-малки изисквания за обезпечения  и прави по-лесно бизнеса си.

По думите на Кирил Величков средствата, които предоставя СИБАНК като кредити, са разпределени в цялата страна в различни сектори – земеделие, производствени предприятия, обслужващ сектор.

“По специалната програма с фокус върху иновациите, а именно - "Инофин", СИБАНК има одобрени сделки за близо 7-8 млн. евро за първите два месеца от началото на годината”, посочи банкерът.

Той уточни, че финансирането е за предприятия с нестандартни производства.

Какъв тип компании най-често кандидатстват за финансиране по Плана "Юнкер" вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още