Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Чавдар Руменин: Роботиката скоро ще "превземе" огромна част от човешката дейност

Роботите ще могат да се използват като решение за проблемите с работната ръка, твърди директорът на Института по роботика към БАН

гледано: 1931   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Роботиката е ключова технология, която към момента е в своя „емоционален“ етап на развитие. Съвсем скоро обаче тя ще „превземе“ огромна част от човешката дейност. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria директорът на Института по роботика към БАН акад. Чавдар Руменин.

Той сравни сегашното състояние на роботиката с това на компютърните технологии през 80-те години на XX век и припомни, че в момента животът ни би бил немислим без тях.

"За почти четвърт век, те уверено навлязоха в нашето ежедневие. Ето защо  изкуственият интелект и роботите са магията, с която се свързва четвъртата революция в индустриалното развитие", посочи още той.

„Това, което в момента се планира в областта, със сигурност ще се случи. Роботите ще могат да се използват и като решение за проблемите с работната ръка, и при прецизни операции например, там, където човек не може да проникне и се изисква машинна точност“, коментира още Руменин. 

Още по темата

Според него проблемите на българската роботика са предимно материални.

„Преди около 30 години България беше на шесто място в света по производство и експлоатация на промишлени роботи, което е изключително признание за нашите учени и националната ни индустрия. Сега този сектор е почти в забвение.  Талантливите специалисти отиват на Запад, големи проекти за роботи не се финансират от бюджета, а нашите индустриалци водят борба за оцеляване“, обясни гостът.

Той е категоричен, че роботиката вече не може да се заобиколя, нито от държавата, нито от бизнеса, особено от гледна точка на задълбочаващите се проблеми с работната ръка и демографската криза.

Руменин изрази надежда, че учениците и студентите вече добре осъзнават, че бъдещето принадлежи на роботиката.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Деляна Петкова

Коментари (6)

0
 
2
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
акад. Руменин уж интелигент, а пък не може да събере 2 и 2 и да разбере, че емоциите и креативността също са изчислими елементи. Просто ние, био-съществата, не сме достатъчно интелигентни, за да сведем тези характеристики до изчислими стойности. Но пък, ИИ ще бъде. ;)
0
 
0
 
5
khao до: bgMan
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
били сме на 6то според тоя на картинката, защото идея не са имали другите къде са ... 6то между познатите... и правешките компютри са копирани западни разработки с около 10 годишно закъснение.
0
 
4
 
4
преди 3 месеца
Били сме на 6-то място през 1987 година щото тогава се произвеждаха само експериментални образци. Имахме си Робко 1 който беше направен с единствената цел за обучение по роботика и кибернетика и можеше да работи единствено с „ИМКО-1“, „ИМКО-2“ и „Правец-8“. Това бяха първите български копия на първите западни компютри.
Робко 1 въобще не беше пригоден за използване в промишлеността или за някаква реална работа.
4
 
3
 
3
khao до: nobel
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
хахахахахах .... да не е било 6то от зад напред ? :):) ае сериозно, никога не сме били на това място, даже близо до това място не сме били.
3
 
3
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Преди около 30 години България беше на шесто място в света по производство и експлоатация на промишлени роботи ..... Сега този сектор е почти в забвение.
------------------------------------------
Интересно мнение. Какво ли е имал предвид ?!

Още от Bloomberg TV
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско