Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Дронове инспектират електропроводната мрежа

При най-сериозните проблеми отменяме техниците, посочи Йордан Мераков, изпълнителен директор на стартъпа Power Drone

гледано: 3808   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Инспектираме електропреносната и електропроводната мрежа в страната, както и друг тип енергийна инфраструктура с дронове. Основата на иновацията се състои в това, че ние се опитваме всичко това да го правим по възможно най-автоматизирания начин. За целта разработваме платформа за това, което събираме като данни за мрежата. Това обясни Йордан Мераков, изпълнителен директор на Power Drone, компанията, която спечели наградата "Иновативно предприятие на годината" в категория стартъп на 15-ия Национален иновационен форум.

Още по темата

„Дронът освен стандартната камера би могъл да носи и термовизионна камера с помощта, на която може да се идентифицират местата, където има по-силно греене, съответно това са местата с пробиви и аварии“, посочи той.

Мераков сподели, че основният фокус на компанията Power Drone са електропроводите и тяхната превантивна инспекция.

„Работим успешно и в момента сме на етап, в който искаме да скалираме бизнеса и да излезем и на чужди пазари, тъй като мрежите по света имат много големи сходства“, заяви изпълнителният директор на компанията.

Според него идеята на иновацията с дронове не е да се вземе работата на досегашните инспектори на електропроводите, а да се допълва и подпомага дейността на техниците.

„Там, където са най-сериозните проблеми, са най-трудно достъпните места, с помощта на дрона ние успяваме да достигнем до тях", коментира Йордан Мераков и разказа как компанията е успяла да внедри изкуствения интелект и машинното обучение. – Започнахме с ръчна обработка на събраните данни и разбрахме, че това е изключително времеемко и трудоемко. Логичната стъпка беше да търсим вариант това нещо да се автоматизира. С помощта на машинното обучение, невронни мрежи и разпознаване на изображения, софтуерът лесно и бързо успява да разпознае различните типове стълбове.“

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Защо Сейшелите отвориха границите си за чуждестранни туристи?