Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Експерт: Неолиберализмът в Европа залязва

Алтернативите му налагат нов антисистемен модел, смята доц. Георги Чанков

гледано: 3388   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Неолиберализмът в Европа залязва, алтернативата му налага нов подход чрез антисистемната политика и партии. "Алтернатива за Германия" се движи към позицията на втора политическа сила. Това каза доц. Георги Чанков, преподавател „Международни отношения“ в УНСС в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

""Алтернатива за Германия" стана втората политическа сила в страната. Това е алтернатива на досегашния неолиберален модел на обществено развитие, който спокойно можем да кажем, че се е изчерпал, което не значи, че е готов утре да сдаде властови позиции. Става въпрос за противопоставяне в глобален мащаб или поне в границите на това, което разбираме под Запад, към който и България принадлежи".

Неолибералният модел в икономиката, културата и политиката от 2008 година претърпя серия поражения, каза още Чанков, на дневен ред е смяна на модела.

"За някои това е катастрофа, материално неудобство, най-вече душевен дискомфорт, но това са неизбежни процеси, към които е добре да се приспособим навреме. Тенденцията, която описва политическото развитие на "Алтернатива за Германия" не е от вчера. Наблюдава се плавно и логично развитие, тя е твърдо антисистемна сила. В Германия партията се придвижва към втора политическа сила, тя е на едната страна на барикадата в едно екзистенциално противоречие, което ще промени Германия, ЕС и до голяма степен целия Запад".

Личността на Виктор Орбан е предвестникът на тези промени, посочи още гостът. Унгария стана изразител на съпротивата на някои европейски страни срещу доминацията на френско-германския съюз. Българският политически връх не взе отношение, той има както обикновено намерение да се скрие под масата, което вече е невъзможно, коментира гостът.

"Той се превърна в знаме на тази промяна и е вече фактор, с който не можем да не се съобразяваме.  "Алтернатива за Германия" подчертава бавния залез на Ангела Меркел като символ на неолибералния модел.  До момента Меркел управлява добре залеза си".

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
2
 
1
 
23
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
На хората им трябват експерти за да видят очевидното. Трудно се стига далеч ако трябва да те водя за ръка цял живот.
2
 
3
 
22
khao до: lozkhris
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Да уточниме - "социализЪма" си беше чиста проба тоталитаризъм и диктатура.
---
така де, и аз това казах, само дето ползвах термина комунизъм ... нито беше едното нито другото. Идеята ми е че сега подобни три-гънати типчета подменят термините само зада ни вкарат в поредната диктатура. Иначе либерализма е добро нещо, ако го имаше ....
1
 
13
 
21
преди 9 месеца
И слава богу че е така.
Само пеерасите усещайки че губят властта да не земат да предизвикат нов световен военен конфликт в пореден опит да разтърсят и променят обществата и нагласите им.
6
 
2
 
20
993 до: vzhekoff
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Хабер си нямаш какво чета и колко езици говоря глупако!!!
0
 
9
 
19
lozkhris до: khao
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Да уточниме - "социализЪма" си беше чиста проба тоталитаризъм и диктатура. Дори официално - наричаше се Диктатура на Пролетариата....Т.е. управление на църву.лите с 3 гънки на мозъка, предимно получени при падане....

Още от Bloomberg TV
Hellenic Petroleum прави преход от петролна към енергийна компания