IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед очевидно вярва в системата, която избра

В новия бизнес цикъл се вижда промяна в начина на финансиране на банките, които се ориентират към финансиране на дребно, твърди Петър Петров

21:14 | 24.05.19 г. 4
<p>
	Фрагмент от сградата на Федералния резерв в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фрагмент от сградата на Федералния резерв в САЩ. Снимка: Ройтерс

Преди заседанието на американската централна банка фиктивният лихвен процент по федералните фондове се покачи доста. Много анализатори и бивши представители на Фед коментираха, че повишението показва, че новата система, която Централната банка на САЩ избра през януари, се е провалила. Това каза Петър Петров, наблюдател на ФЕД и ЕЦБ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Фед явно не се притеснява от повишението и вярва в системата, която е избрал, заяви Петров.

"Федералният резерв поднови всички операции на ликвидност чрез суапове към банките, с които ги извършват. Пазарът се е фокусирал върху изявленията на президентската администрация за определянето на лихвените проценти".

В момента Министерството на финансите в САЩ емитира доста краткосрочни държавни ценни книжа главно заради търсенето на пазара, обясни той.

"Към момента в новия бизнес цикъл след кризата се вижда промяна в начина на финансиране на банките. Преди те разчитаха много на пазара на едро, а сега голяма част от тях са се ориентирали към финансиране на дребно. Самата промяна на кривата на доходността вече не оказва голямо влияние върху нетния лихвен марж на банките".

Това се видя и при акции. Имаше голяма разпродажба на акции на банките заради опасения, че инвертната крива ще окаже влияние върху нетния лихвен марж. Но последните отчети показаха доста добри печалби на банките, което се дължи на промените, отбеляза Петров.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Либералният капитализъм не съществува.Комунизмът е първи братовчед на фашизма и двете идеологии нямат нищо общо с капитализма.Глобалният социализъм, който наблюдаваме, е подобен на национал-социализма в Нацистка Германия. В национал-социалистическа Германия е поставена традицията да се стимулира производството със държавни субсидии и олигархията и партокрацията да са обединени.Съгласен съм, че тази извратена човекоядна система, която ликвидира 150 милиона души в концлагери чрез сталин, мао, хо ши мин, пол пот, учо чавес, ево моралес, барак обама и ангела меркел трябва да се премахне и да се върнем обратно към капитализма на 19-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
ivailojelyazkov
преди 4 години
Хиляди пъти по-добре отколкото *** Нигерия та със сняг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
ABBA
преди 4 години
Цитатче:"Единственият ни шанс е унищожението на тази извратена човекоядна система и замяната й с човешка, хуманна система.Либералният капитализъм по дефиниция е престъпление.Фашизмът е частен случай на капитализма.Глобофашизмът е частен случай на либералния капитализъм и идеология на убийството."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още