IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганчев: Бюджет 2017 e предимство в ситуация на политическа несигурност

България има фундаментален проблем с разпределението и преразпределението на ресурсите, твърди икономистът

11:33 | 28.11.16 г.
<p>
	Проф. Ганчо Ганчев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Ганчо Ганчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджет 2017, определен като бюджет на статуквото, се оказва предимство в ситуация на политическа несигурност и правителство в оставка. Това коментира икономистът проф. Ганчо Ганчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му липсва дългосрочна визия за приоритетите и ролята на държавната хазна като фактор в развитието на икономиката.

„От началото на този век започна вълна, чиято стратегия беше ориентирана към рязкото намаляване на дела на държавното преразпределение в брутния вътрешен продукт (БВП). Бяха предприети съответните закони, които ограничават дела на държавните разходи до 40% от БВП, както и съответните политики на съкращаване на социално-осигурителните разходи, пенсионните вноски, данъците“, обясни Ганчев.

Според него въвеждането им е имало за цел да стимулира икономиката и чуждестранните инвестиции. Той подчерта обаче, че тази политика не води до търсените резултати.

България има фундаментален проблем с разпределението и преразпределението на ресурсите, посочи икономистът.  

По думите му изследванията показват, че страната използва еврофондовете по начин, който засилва регионалните различия, тъй като основните ресурси се усвояват от регионите, които поначало са по-добре в икономическо положение.

Вижте повече във видеото.

Повече за бюджета за 2017 г., вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още