Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ядливата птича слюнка - индустрия за милиарди в Азия

Втвърдена слюнка от азиатски лястовици е световен пазар с приходи от 5 млрд. долара

Ядливата птича слюнка - индустрия за милиарди в Азия

Така изглежда този толкова скъп деликатес. Снимка: Wikimedia

Във Виетнам, където средната заплата е 151 долара месечно, Май Ву и съпругът ѝ Дейвид Нгуен редовно плащат по 250 долара за ядливо птиче гнездо, пише Bloomberg.

Двойката е пример за все по-силния апетит на младите и все по-заможни виетнамци към една от най-скъпите храни в света - втвърдена слюнка от азиатски лястовици. Нарастващата средна класа в страната изпитва неутолим глад за здравословна храна. Според местните схващания гнездото на тази птица пази срещу болести. Освен това то захранва и все по-силното търсене на луксозни стоки.

Търсенето на гнездата на азиатска лястовица, които в миналото са били достъпни само за императорите и техните придворни, е създало световен пазар с годишни приходи, достигащи 5 млрд. долара, твърди Ток Тенг Сай, президент на Федерацията на търговците на птичи гнезда в Малайзия. Виетнам е на път да догони Малайзия и Индонезия, които са най-големите производители на деликатеса в региона. Индонезия произвежда около 70% от птичите гнезда в света, следвана от Малайзия с 20%. 

Ядливите гнезда, известни като "хайвера на Изтока", се продават за по 1000-1500 долара/кг на едро и 2500 долара/кг на дребно, според основателя на компанията NutriNest от Хошимин Ли Дан Хоанг. 

Още по темата

"Много хора правят много пари", отбелязва Локе Ю Лун, мениджър на екопарк в Малайзия, който произвежда редица продукти на базата на птичи гнезда - от кафе до продукти за кожата. В момента фирмата проучва възможностите да навлезе на пазара на Близкия изток.

Според експерти най-големите потребители на птичите гнезда са китайците и виетнамците. Те вярват, че продуктът е много полезен за здравето, особено против остаряване и за подсилване на имунната система.

Ядливите гнезда съдържат 70% протеин - една от причините, поради които аристокрацията ги консумира като деликатест от хиляди години, коментира Масимо Марконе от Университета на Гуелф в Онтарио, Канада. Някои виетнамци вярват, че птичето гнездо има и други свойства, като например да поддържа тялото на човек красиво в продължение на десетилетия.

Според Ли Дан Хоанг, който започва бизнеса си с птичи гнезда още като студент през 2005 г., първоначалната инвестиция е между 70 000 и 500 000 долара, а месечните разходи са около 50 долара. След това собствениците могат да печелят по 1 млн. долара годишно. Фирмата на Хоанг в момента има осем съоръжения за птичи гнезда и 13 магазина.

Бизнесменът обаче предупреждава, че няма гаранции, че тази инвестиция ще се изплати. Много от съоръженията, построени за целта, така и не привличат птици и има опасност от избухване на зарази. Ето защо индустрията е сравнително високо рискова.

гледано: 11202   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Цветина Борисова, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Saxo Bank: Ръстът на руската икономика няма да се забави под 1,2%