Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Икономическата несигурност задържа младите българи при родителите им

Ще са необходими години, за да се изгради работещ модел, който да повлияе на тази негативна тенденция, смята Явор Алексиев

Икономическата несигурност задържа младите българи при родителите им

Снимка: Pixabay

Икономическата несигурност задържа младите българи при родителите им. Това заяви икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика пред Bloomberg TV Bulgaria в коментар на статистиката на Евростат, според която 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Икономистът посочи, че ниските доходи са основна причина голяма част от българските младежи да се отделят на по-късен етап от семействата си.

Той уточни, че тенденцията е валидна и за други държави от Централна и Източна Европа.

Тази тенденция е типична за държави, където хората не са свикнали да живеят под наем, нямат културата на теглене на ипотечен кредит и изплащане на жилище, посочи икономистът. Наред с това България е от страните, в които огромна част от населението притежава дома, в който живее.

„Разбира се, зад тази негативна тенденция стоят други неща като състоянието на икономиката, пазара на труда и неговата отвореност към младите хора, а дори и качеството на образователната система“, отбеляза още Алексиев.

Когато пазарът на труда не предлага условия и ниво на плащане, за да се чувства спокоен един млад човек и да поема риск да тегли кредит, той продължава да живее под наем или просто се прибира при родителите си, каза Алексиев.

По-бързото стъпване на пазара на труда и постигане на доход, който да стига за самостоятелен живот, е причината в някои държави тенденцията да е позитивна, коментира Явор Алексиев. Заплащането при младежите е ключов фактор – с придобиването на по-голям трудов опит, те придобиват право на по-високо заплащане.

По думите му ще са необходими поне десет години, за да се изгради някакъв работещ модел, който да повлияе на тази негативна тенденция.

Още вижте във видеото

гледано: 2616   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Коментари (21)

   1| 2| 3    
2
 
4
 
21
khao до: george353
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
именно, ако сте здраво семейство и имате възможност, ще искате да живеете заедно.... което си е най-нормалното човешко желание.
1
 
10
 
20
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
През 2005 в щатите 25% на възраст 18-35 живеят с родителите си. Днес те са 34% с тенденция този процент да расте, а други 22% живеят при друг човек от семейството (брат, сестра, баба и дядо). През 75-та 53% между 25-34 са притежавали жилище, днес те са 28.8%. Това са глобални тенденции свързани предимно с липсата на переспектива, но и не само. Шефа ми е германец, гони 50-ка и живее при мама и тати. Няма семейство, грижи се за родителите си, и няма нужда от собствено жилище. Така че, причини колкото щеш.
3
 
11
 
19
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
От кога тегленето на кредит е култура? Според мен, ако човек няма вземане-даване с банките ще бъде по-богат. Думата банка придоби друг смисъл.
2
 
9
 
18
khao до: nobel
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
не, както обикновено половината ти факти са верни ... аз съм тоя от Видин, но живея в софия от 19 годишен (от миналия век) :) главно на квартира.... и въпреки това не съм съгласен със статията че това е основната причина, но не значи и че съм съгласен с вашите безумни аргументи от сорта че сме били бедни, щото не сме.

Тук виждаме пример на грешно чете на статистика, според мен. Половината ми познати и приятели са по чужбина, като 95% от тях се водят по адрес при родителите си, другите са тук в София .... е няма как тук да живея при нашите, нали! ..... и до тук с точноста на статистиката.
1
 
10
 
17
studioaa до: KPetkov
преди 6 месеца
Това за местата в детските градини е вярно от фактическа гледна точка, но е превърнато в средство за изкривяване на действителността и продуциране на фалшиви новини. Наскоро четох статия, в която се твърдеше: "София ражда, а провинцията изчезва", но раждаемостта в София почти двойно по-ниска от тази в градове като Сливен, Варна или Бургас. В развитите страни не съществуват големи градове с висока раждаемост, София не е изключение и реално има много по-ниска раждаемост спрямо останалата част от страната. Този мит за много деца и тесните училища и детски градини е създаден от олигархията, която се храни от наеми на софийски имоти и ако истината за града лъсне ще им се срине цената на активите и приходите от тях ще намалеят.

Още от Bloomberg TV
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско