Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ив. Нейков: Бюджетът на ДОО практически замразява доходите на пенсионерите

Има свръхочаквания към този бюджет, коментира експертът

гледано: 2050   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Най-голямото достойнство на одобрения окончателно бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 година е, че гарантира плащането на пенсиите такива, каквито са от гледна точка на финансовата стабилност. Това коментира Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър, пред Bloomberg TV Bulgaria.

От друга страна, има свръхочаквания към този бюджет, отбеляза той. И поясни: „Много хора, които разчитат само на пенсия, очакват на фона на приказките, че е най-социалния бюджет, животът им да стане по-добър. Тук може би ще преживеят разочарование, защото данните на бюджета практически предвиждат замразяване на доходите на пенсионерите при положение, че имаме увеличаване с около 6% от средата на година, което средно годишно означава 3%, имаме и инфлация от около 3,5%, както се прогнозира, практически това означава същата покупателна способност като през тази година".

Заложени са увеличения на минималната пенсия за стаж и възраст и свързаните с нея пенсии, нивото на социална защита е гарантирано с този бюджет, каза по повод частта социална политика на приетия бюджет Хасан Адемов, председател на социалната комисия в Народното събрание.

Адемов коментира и друг спорен момент - за максималния осигурителен доход, като припомни, че е предложил по време на дебатите да се запази максималният осигурителен доход на 2600 лв., защото такива сериозни макропараметри на пенсионната система и на ДОО не могат да се променят в последния момент.

“Има фирми, които до края на септември или в началото на октомври правят своите бизнес програми за следващата година и в един момент се оказва, че те трябва да ги коригират само затова, защото някой в последния момент, без това да е записано в тригодишната бюджетна прогноза, предлага това число 3000 без да е ясно защо точно толкова", посочи депутатът.

“Не може хората, които със своя труд осигуряват най-висока принадена стойност да бъдат изненадани в последния момент, каза Адемов и уточни "не наказани, но изненадани. Защото най-важното за бизнеса и то за успешния бизнес е поведението на управляващите да е предвидимо, за да може да си направи сметките".

Още вижте във видеото.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Асо не направи минималните пенсии 300 лв., колкото обещаха преди изборите ОП, и не въведе необлагаем доход за всички работещи - това правителство с най-корумпирания в историята финансов министър си отива!

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?