Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как България може да бъде по-атрактивна за инвеститорите?

Сега е моментът за проактивност и преосмисляне на данъчното облагане, твърди Милен Райков, съдружник „Данъци и право“ в EY

гледано: 3565   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
5 гласа

За да останем атрактивни като дестинация, трябва да преосмислим отношението си към данъкоплатците. Това обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Милен Райков, съдружник „Данъци и право“ в EY за България, Албания, Косово и Северна Македония.

По думите му това е въпрос на „узряване“ на данъчната система, като подчерта, че сега е моментът за проактивност и преосмисляне на данъчното облагане.

"Дебатът трябва да е към какво да насочим облагането, колко ще ни струва самото събиране на данъците. В света тенденцията е за ревизии по изцяло електронен път, като по този начин се правят проверки, без проверяваният да разбира“, обясни Райков.

"Има много хора, които работят за себе си, работят дистанционно – тези хора могат да бъдат задържани тук, като бъдат създадени условия за благоприятна данъчна политика. Трябва да започнем да мислим за нови възможности, да мислим предприемчиво и да привличаме тези, които са мобилни", обясни съдружникът в EY.

"Данъчните мерки, които предприехме, не се разминават значително от тези на другите страни членки на ЕС, въпросът обаче е какви ще са последващите решения за справяне с кризата", каза още Милен Райков.

Гостът подчерта, че България трябва да насочи вниманието си към предлагане на по-добри условия за чуждестранни инвестиции у нас, тъй като международните компании търсят добри условия и добре подготвените кадри, а не евтина работна ръка.

Райков коментира, че намаляването на ДДС за конкретни сектори е добре, че е временно, тъй като се създава предпоставка за допълнителни недоволства от други сектори.

"По интересният въпрос е дали намаленият ДДС повишава потреблението, след като то зависи от други фактори", попита той.

Милен Райков коментира и промените в плана на ЕС за справедливо и опростено данъчно облагане, като подчерта, че сред приоритетите на ЕС са опростяване на данъците в бизнес средата, справянето с данъчни измами и използването на данъчното облагане като инструмент за неутралност по отношение на климата.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Алесиа Берарди: Новият вариант на коронавируса притеснява инвеститорите