Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как перспективата помага да идентифицираме кризите

Да мислим стратегически, а не "на парче", разпознавайки и борейки се със социалните кризи, призовават експерти

гледано: 2379   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Трябва да мислим стратегически, а не "на парче", разпознавайки и борейки се със социалните кризи. Това коментираха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стефан Георгиев, социолог от Института за социална интеграция и Страхил Делийски, политолог от Софисйкия университет "Св. Климент Охридски".

Книгата „България 2019 – Нови хоризонти: Съмнения, надежди, перспективи”, на която е съставител Стефан Георгиев, прокламира идея за мисленето в перспектива в България, обмислена от него и негови колеги от Фондация „Фридрих Еберт“, Бюро България, и представители на Института за социална интеграция.

Искаме да насочим вниманието на читателите към един генерален проблем на академично и гражданско ниво – конфликтът между капитализма и демокрацията, формирал пробойни в социалната и политическа практика, уточни един от авторите на книгата, Страхил Делийски.

"От една страна, стои идеята за социално неравенство като основна сила на капитализма. От друга страна, имаме идеята за политическо равенство като ключ към разгръщането на демократичните принципи. Неолибералната държава съдържа в себе си този конфликт с неравенствата, които възпроизвежда и задълбочава, както и концентрацията на ресурс и богатството – а това води до концентрация на власт и свръхпредставителство на определени групи. Особено след кризата през 2008 г. демокрацията и капитализмът съвсем не си приличат", допълни той.

Вижте още във видеото.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Каква е причината за оптимизма на американските инвеститори?