Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Какви са рисковете при употребата на данните в регистър с ваксинираните?

Проблемът не е медицински, а по-скоро политически, смят дипломатът Здравко Попов

Какви са рисковете при употребата на данните в регистър с ваксинираните?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При въвеждането на имунизационен сертификат за пътувания трябва да се намери технологично решение на конфликт между две базисни ценности - правото на здравословен живот и правото на придвижване. Това обяви Здравко Попов, философ, дипломат, президент на Институт за публична политика, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ваксинираните ще започнат да акумулират привилегии и предимства за разлика от не ваксинираните и това поражда този конфликт“, посочи Попов

„Проблемът не е медицински, а по-скоро политически…Моето допускане е, че ще трябва да има една база данни, която да показва процесът на ваксинации и персонификацията на ваксинацията. Въпросът е как ще бъде експлоатирана тази информация и как ще бъдат наложени регулативи въз основа на тези данни“, каза той.

„Глобализацията е поставена под голям въпрос, дали тя няма да получи доста силен удар от тези дискриминации, който ще възникнат върху данните за ваксинациите“, заяви гостът. 

По думите на Попов е необходимо да се преформулира дневния ред „на взаимодействието и партньорството  между Европа и САЩ по всички въпроси за света“.

„Това идва след обръщението на Джо Байдън на конференцията по сигурността в Мюнхен , където той ясно декларира това, че иска да възстанови отново значимостта, капацитета и силата на НАТО, който е най-важният инструмент в трансатлантическото сътрудничество“. 

„Интересното сега е дали САЩ едновременно е тръгне към тежка конфронтация и срещу Русия и срещу Китай или ще използва тактиките на Кисинджър - да работи с единия среши другия или ще поддържа противоречие между тях“, заяви Попов.

"От една страна Европа има икономическа нужда от Китай , но от друга стана стоят геополитическите интереси за сътрудничество със САЩ. Това кара европейците да са много раздвоени между геополитически и икономически интереси и те ще търсят формули който да удовлетворят и двата вида интереси".

Проблематиката в последния съвет на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз бе свързана с тези ключови играчи – не само Русия и Китай, но и Иран, обясни гостът.

„Обсъдено бе дали може да се продължи сътрудничество при положение, че тази пауза, след като САЩ се оттеглиха от ядрената сделка, показа, че когато Иран бъде освободен от някои санкции започва да разширява своите интереси в ядрената сфера и сега интересното е дали САЩ ще може да се върне в сделката и при како условия“.

Попов коментира и втвърдяване на ядрата в Южна и Централна Европа, като заяви, че се говори за разпадане на шенгенското пространство и „все повече и повече има някакво вторачване във възможностите на националните държави и дали те няма да са по-далновидни, ако те си възстановят суверенитета и имат собствена съдба различна от тази на  съседите си“.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Редактори няма ли в тази медия? Неграмотен текст.

Още от Bloomberg TV
Галина Колев: На Германия ще ѝ трябва повече време да се справи с пандемията