Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ключовете за входната врата остават в миналото

Как Biodit на Юлиан Софрониев иска да промени начина на контрол за достъпа до дома и офиса

Ключовете за входната врата остават в миналото

Снимка: Pixabay

Мнозина от нас сякаш започнаха да свикват с безключовото отключване на автомобили – благодарение на карта с чип, чието наличие в джоба е достатъчно за отключване на колата. Е, сега подобна технология може да доведе до това да оставим в миналото и ключовете за входната врата, а липсата на ключове, пароли и кодове за достъп прави практически невъзможно използването на друго устройство, чрез което да се влезе неправомерно през вратата.

Става дума за Easy Lock, която оперира чрез идентификация на пръстовите отпечатъци, за да позволи отключване на вратата - подобна на функционалността за отключване на смартфона и е също толкова лесна за употреба. Сега основаният през 2010 г. в Испания стартъп BioDit, който се устремява към борсата в София, дава решението за това с последния си засега продукт. 

"Биометричните технологии ще разширяват пазарния си дял в бъдеще средно с 40% годишно", каза Юлиан Софрониев, главен изпълнителен директор на компанията, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов.

Още по темата

За технологията за достъп с пръстов отпечатък, която създава неговата компания, Софрониев пояснява, че е коренно различна от тази, която се използва за биометрични данни в полицейските управления.

"Там се използва физическото заснемане на пръста, съхранява се база данни от тези снимки. А технологията на Biodit, както и на останалите компании, разработващи системи за контрол на достъп, взема между 70 и 80 точки от пръстовия отпечатък и с математически алгоритъм генерира математически код, който е еднопосочен и не може да бъде възпроизведен в обратен ред. Данните се съхраняват локално при всеки клиент, но зад този математически код не може да бъде възпроизведен нито пръста на човека, нито други лични данни".

Идеята за компанията се ражда преди 6 – 7 години в Испания, след като Софрониев и негов приятел и после съдружник е впечатлен от големия интерес пред щанда на компания за биометрични данни.

По-късно, след преместването на компанията в България, Софрониев я изкупува от партньорите си. Тук се създава нов екип, в който са привлечени едни от най-известните технически специалисти в България.

"В последните 2 години ръстът на пазара на биометрични данни е 21 – 22 % годишно, а според прогнози на водещи агенции в света – този ръст ще бъде 40% в идните години. Всеки втори човек на планетата в момента използва биометричен сензор да си отключва телефона".

Борислав Тосков, ръководител на отдела по проучвания и развойна дейност,  даде обяснение на технологията:

„Опасения хората не трябва да имат – по принцип ние оставяме пръстовия си отпечатък навсякъде. Но биометрията дава удобство – най-голямото предимство е, че се работи с лекота и извършвайки естествени движения – се отваря врата или заключва дом. В базата данни на технологичната компания се съхраняват само кеш кодове, които служат за сравнение. Използването на пръстовия отпечатък е по-малко притеснително от използването на номера на лични карти, ЕГН и други данни“.

Първоначално компанията насочва дейността си към хотелския сектор, сред близо 90 000 хотела в Испания намира огромна възможност за първите си разработки. В тази посока е първата ѝ технология, предназначена за контрол на достъп за хотелския бизнес, създадена съвместно с испанския екип на фирмата, разказа Софрониев. Следващия етап от развитието си Biodit ориентира към най-масовия пазар - системите за контролиран достъп на банкови институции, офиси, заводи, предприятия. Тази технология се разработва повече от 2 години, но води до конкурентен продукт, който се приема много добре на пазара в България, а после и извън страната, разказва изпълнителният директор.

Софрониев, който ще е един от участниците в Клуб Investor.bg – Предприемачи на бъдещето, разказва повече за плановете за първично публично предлагане, за което първи писа Investor.bg.

Вижте във видео материала целия разговор.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 4242   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работи: Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
KrasenO до: khao
преди 3 години
Няма профилна снимка
Ами като сте много отворени и вие измислете нещо
2
 
4
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Само дето ако си порежеш пръста или развиеш някоя очна болест и не може да си влезеш вкъщи докато не оздравееш напълно.
1
 
4
 
2
преди 3 години
Това може да е някъде другаде, но в БГ трудно ще пробие.
2
 
16
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
нищо иновативно, общото е че и двете врати се отварят с кози crack ! :):)

Още от Bloomberg TV
Ще успее ли планът REPowerEU?