IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късният триумф на Бил Гейтс

След дълго търсене Microsoft си избра за шеф мениджър, който може да гарантира приемственост

18:06 | 05.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	46-годишният Надела е едва третият главен изпълнителен директор на Microsoft. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

46-годишният Надела е едва третият главен изпълнителен директор на Microsoft. Снимка: Ройтерс

Софтуерният гигант Microsoft назначи вътрешен за компанията човек за нови шеф: роденият в Индия IT инженер и топ мениджър Сатя Надела поема позицията от тръгващия си главен изпълнителен директор Стив Балмър. Но с това не свършват промените в базирания в Редмънд, щата Вашингтон, концерн - основателят на Microsoft Бил Гейтс същевременно сдава поста на председател на Съвета на директорите. В бъдеще Гейтс ще работи като "Technological Advisor" на Надела три дни в седмицата по въпроси, свързани с продуктовото развитие и технологичните трендове.

Назначаването на Надела е триумф на Балмър и Гейтс над техните критици, пише в свой анализ Die Welt. С рокадата  на върха на групата те създават факти за пребиваването си там и се налагат над инвеститорите гласове, които от лятото на 2013 г. призоваха за назначаването на външен топ мениджър. След като Балмър обяви напускането си в рамките на дванадесет месеца през август миналата година, новият шеф трябваше да бъде намерен още до края на годината. 



Но външни за компанията топ кандидати като шефа на Ford Алън Мълали отклониха предложенията, а натискът върху Апелативния комитет под ръководството на Томпсън нарасна значително. С назначаването на Надела Бордът на директорите сега си осигурява услугите на дългогодишен спътник на старата гвардия, а за сметка на това Гейтс дава поста си на 64-годишният Томпсън, който по този начин директно ще се възползва от избора на Надела.

Ентусиазирано Гейтс и Балмър хвалят във видео обръщения способностите на 46-годишния Надела, който работи от 1992 г. насам за Microsoft. Но какво премълчават? От ветерана Надела се очаква да се държи доста по-критично към изискванията на инвеститорите, като инвестиционния посредник ValueAct Capital, който иска част от паричните резерви на Microsoft от около 70 милиарда долара да бъдат върнати на инвеститорите, или групата да се раздели с успешната си марка игри Xbox – за разлика от привлечен отвън топ мениджър.

Надела е едва третият шеф на основаната през 1975 г. компания след Гейтс и Балмър. Той ръководеше досега изключително успешната дивизия за корпоративни клиенти, както и облачния бизнес на Microsoft. Там той увеличи продажбите в рамките на период от три години от 16 до повече от 20 млрд. долара. 

В качеството си на висш мениджър Надела е имал голям принос за последната голяма реформа на Балмър в рамките на групата под името "One Microsoft“, като целта бе компанията да избяга от имиджа си на чист софтуерен доставчик към доставчик на хардуер и услуги в интернет. Под това мото Балмър преоформи през последните две години компанията, като постави нови приоритети за по-добро сътрудничество между подразделенията.

Докато новото хардуерно подразделение, с предложения като например специално разработените таблети от линията Surface, претърпяха неуспех, Microsoft трябваше да направи сериозно отписване, а Балмър бе поставен под натиск, Надела демонстрира успех в областта на облачния бизнес и доказа с това своята пригодност за по-високи задачи.

С радикалната реформа малко преди тръгването си Балмър постави знак за тенденцията за развитие на концерна за години напред, а един външен главен изпълнителен директор би могъл само да изпълнява решенията, които Балмър и неговият екип от най-добри мениджъри са взели през последните години.

Надела обаче може да продължи реформата, в чийто старт участваше самият той с Балмър. Отличните данни за последното тримесечие показват, че с последния си курс, след години на стагнация, Балмър е на прав път. Както хардуерната дивизия, така и ръководените от Надела Enterprise и Cloud бизнес се погрижиха за ръст на приходите от 14% като цяло.

С това Microsoft доказва, че и предвид промяната в стратегията си може да си представи свят извън Windows. Затова и друга радикална промяна под ръководството на нов външен шеф би било погрешно решение. Надела пък може достоверно да гарантира вътрешната приемственост.

Повече вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още