Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Любомир Русанов: Пазарът на хостинг услуги в България е на много високо ниво

Засега Host.bg остава независима, обяви основателят на СуперХостинг.БГ

Любомир Русанов: Пазарът на хостинг услуги в България е на много високо ниво

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на хостинг услуги в България е на много високо ниво. Услугите са качествени, както в технологичен аспект, така и от гледна точка на обслужването на клиентите. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Русанов, управител и основател на  СуперХостинг.БГ.

Според него причината за доброто представяне на този сектор е, че българските потребители са доста взискателни, а от своя страна компаниите все още не са много големи. „Основателите на фирмите все още са в управлението им, което донякъде е гаранция за качество, защото фокусът е добрата услуга, а не само финансовия резултат“, обясни Русанов.

Той добави, че конкуренцията в бранша е основно със страни като Сърбия и изобщо Източна Европа, но има огромен потенциал за растеж и разрастване.

По думите му българските фирми се развиват много бързо и вече са на едно по-високо ниво. „Хостинг компаниите са на такъв етап, че създават добавена стойност за своите клиенти, които вече получават цялостен и завършен продукт. Това става все по-важно, ако искаме да печелим нови клиенти. Например, много важен аспект при всяка IT услуга е сигурността, защото все повече се говори за спам и хакерски атаки. Приятелският интерфейс също е изключително важен, да се избегне максимално контакт с поддръжката, а когато това става да бъде денонощно и на нужното ниво. Такива неща търсят сега клиентите“, обясни Русанов.

Още по темата

Той коментира сделката по придобиването на Host.bg. „Засега плановете ни са компанията да остане независима. Мина само месец от фактическото сключване на договора и тепърва предстои детайлен анализ“, посочи основателят на СуперХостинг.БГ. Той отказа да назове каква е конкретната стойност на сделката, но посочи, че „цената е близка до нормалната цена на такъв тип сделки“.

Припомняме, че СуперХостинг.БГ придоби своя конкурент Host.bg на 17 февруари тази година. Host.bg беше част от групата на Нетинфо, чийто мажоритарен собственик е Нова Бродкастинг Груп.

Антон Титов, който е съсобственик на компанията за облачни услуги pCloud, е миноритарен съдружник и в Host.bg, като също е продал своя дял от нея.

Благодарение на сделката ще се стигне до консолидиране на пазара на хостинг услуги у нас, коментира Русанов. „В края на 2015 г. направихме контакт с Нетинфо. Те имаха желание да направят промени с Host.bg, защото това дружество не им е в основния фокус. Тогава започнахме преговори за евентуална консолидация на пазара. Бяхме с впечатление, че със сигурност ще предприемат някакъв вид продажба на компанията. Преценихме, че за нас е по-добре ние да сме тези, които ще я придобият“, обясни още той.

По думите му сделката има няколко аспекта. „На първо място са клиентите, които придобиваме по този начин. Другото е екипът на компанията, оборудването – те са много важни. Но по-същественото, което тя ни дава в дългосрочен план, е синергията, която целим между двете компании. От една страна тя е на ниво инфраструктура, но по-важната синергия е на ниво research and development. Това спомага цялата софтуерна система, която създадохме, за да управлява услугите на СуперХостинг, и която ни коства много ресурси, но затова ни прави уникални и разпознаваеми", каза още Русанов.

Вижте още във видеото.

гледано: 2314   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?