Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Н. Иванчев: Плоският данък спаси България от кризата през 2008 г.

Време е да се помисли за намаляване на налога за едноличните търговци и премахване на данък дивидент, смята експертът

Н. Иванчев: Плоският данък спаси България от кризата през 2008 г.

Снимка: Pixabay

По време на икономическата криза от 2008 г. всички бяха заети да наливат ликвидност в банковите системи и никой не обръщаше внимание на случващото се с данъчното облагане. Именно по това време в България се взеха много важни и много правилни решения. Едно от тях беше въвеждането на плоския данък. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адвокатът Николай Иванчев.

Според него твърде дълго у нас не се обръщаше внимание на функциите на данъчното облагане и на това как то се отразява върху икономическото развитие на дадена държава.

„Именно плоският данък създаде добрата основа за развитие и преодоляване на негативите, които доведе със себе си кризата през 2008 г. Откакто е въведен, няма нито една година, в която да не е отчетен излишък по отношение на събираемостта на данъците. Това показва, че фирмите и гражданите са готови доброволно да плащат това ниво на данъци и създава един вид гаранции, че планираното в разчетите ще се изпълнява и дори преизпълнява“, обясни Иванчев.

Според него трябва да се мисли как да бъдат стимулирани хората да инвестират и как да се създава добавена стойност за икономиката, а не да стоят на минимални нива на заплата, за да ползват облекчения, каквато идея имаше от страна на БСП с предложението им за връщане към прогресивното облагане

Още по темата

Тази година плюсовете от плоския данък пак са налице, категоричен е юристът. „При един не толкова голям растеж от около 3% Националната агенция за приходите (НАП) декларира над 3 млрд. излишък от събрани данъци (бел. ред. - има се предвид всички данъчни постъпления общо, а не само от данъка върху доходите на физическите лица), депозитите в банките растат постоянно, което означава, че държавата изземва по-малко и оставя повече ресурс“, добави Иванчев,

По думите му с промяна в подоходно облагане може да се стигне и до промяна в корпоративното данъчно облагане. Той обаче е категоричен, че няма нужда да се променя една система, която работи и се е доказала.

Според него все повече държави в Европа ще заявят, че искат намаление на данъците, за да оставят по-голяма част от парите във фирмите и населението, които пък от своя страна да могат да инвестират и сами да генерират БВП.

Фактът, че държавата разпределя при минимална възможна данъчна тежест от 10% и успява да реализира излишъци означава, че няма необходимост от повишаване на данъците, каза още той.

„Време е да се помисли дори за премахване на определени налози. Например намаляване на данъка за едноличните търговци от 15% на 10% и премахване на данък дивидент, който в момента е 5%“, допълни Иванчев.

Вижте повече във видеото.

гледано: 2027   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
0
 
13
преди 2 години
https://www.kolkodavam.bg/

Държавата си взема своето.
1
 
0
 
12
Стоян Петров до: Борислав Узунов
преди 2 години
Няма профилна снимка
Колко? Русия, Украйна, Естония, Словакия, Казахтан и на Балканите тук таме. И не навсякъде е 10%, а е по-висок. Поне за мен 10% е отказ на държавата да събира данъци а го е обърнала на молба-ама моля ви се платете, вижте колко малко ви събираме. И пак има не знам колко трудови договора на минималката. Това което пишеш за по-ниските данъци е вярно но в англосаксонския свят не за славянския, а за славянско-православния въобще не важи.
1
 
4
 
11
Борислав Узунов до: Стоян Петров
преди 2 години
Няма профилна снимка
Стояне доста от икономиките в Източна Европа имат плосък. Нали не мислиш, че ние сме го измислили.
Въобще, колкото по-малко данъци се събират в страната ни толкова по-добре. Иначе нали се сещате, кой разполага и как ги харчи. Ще се нагледаме на магистрали, саниране и електроцентрали с цени 3-4 пъти над пазарните.
3
 
2
 
10
преди 2 години
Няма профилна снимка
България е в криза много преди да дойде 2008а, не излезе от кризата и досега.
Какъв данък, какви 5 лева, какви поръчкови глупости пак?
6
 
4
 
9
преди 2 години
Няма профилна снимка
И как този "вълебен" данък защо не е възприет от другите държави. Икономиките им ще ускорят с трета космическа. Проверете в колко бантустана съществува подобно облагане като в родината ни. Колкото до растежа у нас и робовладелски отношения да се въведат, пак ще имаме такъв. Базата е толкова ниска, че няма как да не растем. Не може да пробием дъното! Направо жалки учени кратуни!

Още от Bloomberg TV
За Джонсън публичният образ е много важен