IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Василева: За производството и аутсорсинга е нужен внос на работници

За осигуряване на кадри в образованието и в лекарската професия са необходими структурни промени, смята специалистът

11:19 | 17.01.19 г. 4
Н. Василева: За производството и аутсорсинга е нужен внос на работници

Поради липса на кадри 2018-та стана годината с най-ниска безработица в България. Тъй като работодателите по принцип са настроени повече да назначават, отколкото да уволняват, каквито подходящи кадри е имало на пазара на труда, те са погълнати. Това коментира Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Има и хора, които се водят безработни, но техният брой значително намалява, а част от тях и не търсят работа. Налага се да се търси целенасочен внос на чужденци отвън, за да се задоволи пазарът на труда,  или да се правят преквалификации, както и да се вземат други мерки.

Според Василева най-уязвимата група от безработни е на хората на възраст, които предполагат, че поради възрастта си няма да намерят работа. Това е грешка, защото в момента работодателите търсят и са готови да преквалифицират кадри.

Във всички сектори на икономиката и живота у нас ще има необходимост от кадри в бъдеще, а в някои отрасли те вече не могат да бъдат набавени от страната - работници в производството, в аутсорсинг сектора, тъй като тук ресурсите са изчерпани. За сезонната работа също не могат да се намерят достатъчно хора, каза още Василева.

За областите, в които страната няма как да намери специалисти - в образованието и в лекарската професия, са необходими структурни промени още при подготовката на специалисти, за да могат те да се заместват, както в случая с недостига на учители, смята Василева.

Във всички случаи трябва да се търсят други решения. Може би самата структура на процеса по обучение би трябвало да бъде направен по такъв начин, че наличните кадри да могат евентуално да покриват тези дупки. Предполагам, в лекарската професия също. Това ще бъде голям проблем и в двата типа професия оттук нататък. Аз се надявам все пак с роботизацията да можем глътка въздух да вземем, тъй като нямаме положителен прираст, ние няма как да създадем хората, които да бъдат обучени и да поемат тези професии, посочи Надя Василева.

Склонни ли са работодателите да инвестират в обучение на служителите си, какви стимули може да има младите хора да завършат своето образование и да търсят начини да бъдат на пазара на труда вижте във видеото.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Ами хайде, вместо да ръси лафове - да иде да произвежда хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Н. Василева: За производството и аутсорсинга е нужен внос на работници---всеки ден нов връх на "експертната" култура .... хората аутсорсват защото е по евтино (поне така е по теория), а хората емигрират на места където живота е по уреден и ще печелят повече пари ... г-жата май не вижда конфликта, но нека даде един пример на държава в която се аутсорсва и която внася раб. ръка ? Май такава няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
През 2018 безработицата у нас беше между 20% и 25%. Делът на заетите във възрастовата връпа 20-65 години беше едва 70% при нормално около 85-90%. Идва логичният въпрос онези 30%, които лъжливата статистика не отчита нито като заети, нито като безработни какви са? Всичките ли са бременни майки имайки в предвид рекордно малкия брой раждания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още