Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Обхватът на мярката 60/40 ще е добър, ако стигне поне 70 хил. души

При ръст на безработните до 300 хил. сега, би било приемлив вариант, смята икономистът Петър Ганев

Обхватът на мярката 60/40 ще е добър, ако стигне поне 70 хил. души

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако мярката 60/40 достигне поне толкова хора, колкото са новорегистрираните безработни - 70 хил., или повече, тогава нейният обхват ще бъде добър. Това заяви Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"500 хил. са били безработните през 2008 г. Ако се запазим в рамките на 300 хил. безработни сега, това би било приемлив вариант", посочи той прогнозата си за безработицата в страната.

От стартирането на мярката за запазване на заетостта, станала популярна като схемата 60/40 досега, са подадени 4445 заявления от работодатели за 61 337 работници. До момента одобрените работодатели, които ще получат държавната подкрепа, са 715. Те ще се възползват от компенсации за запазване на заетостта на 11 996 служители, сочат данните на Министерството на труда и социалната политика. 

Още по темата

По повод обявения вчера пакет от мерки на приблизителна стойност 4,5 млрд. лева в помощ на бизнеса у нас той коментира, че се надява да стартират и средствата за малкия и средния бизнес и компании с ликвидни проблеми, които да могат да се възползват от кредитите от общо 300 хил. лв.

"Европейският инвестиционен фонд ще влее 3,6 млн. лв., Фондът на фондовете ще раздава микрокредити до 50 хил. лв. и за големи перспективни компании, дори и може да влезе в собственост", припомни гостът. 

Икономистът подчерта, че освен дебат за отваряне на икономиката ни трябва да отворим и дискусия за това колко време трябва да продължим да работим при по-строги мерки.

Защо фокусът у нас ще е върху промишлеността, кои сектори ще са най-засегнати от коронавируса и други теми вижте във видео материала.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Л. Дацов: Бюджет 2021 може да бъде под контрол, без значителни отклонения