Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

715 работодатели са одобрени за компенсации по схемата 60/40 досега

Те ще получат държавна помощ за запазване на заетостта на близо 12 хил. служители

715 работодатели са одобрени за компенсации по схемата 60/40 досега

Снимка: Angelov Velko / Bloomberg News

За 12 дни от стартирането на мярката за запазване на заетостта, станала популярна като схемата 60/40, са подадени 4445 заявления от работодатели за 61 337 работници. До момента одобрените работодатели, които ще получат държавната подкрепа, са 715. Те ще се възползват от компенсации за запазване на заетостта на 11 996 служители. Тази статистика съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

По-рано днес на брифинг с участието на премиера и финансовия министър стана ясно, че десетки фирми са представили невярна информация, за да искат подкрепата. По повод информацията, че ФК "Лудогорец" е кандидатствал по мярката 60/40, финансовият министър Владислав Горанов посочи, че според него футболни клубове не трябва да кандидатстват по тази схема за държавна помощ, насочена към работника.

Над 37% от одобрените досега работодатели са от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ – ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, хотели и места за настаняване. Те ще получат държавна помощ за 3555 работници, уточнява се в статистиката на социалното министерство.

10% от одобрените работодатели са от сферата на производствените дейности, а други 3% са собственици на фитнес зали, спортни клубове и др.

Още по темата

Одобрение са получили още строителни компании, фирми от секторите „Дейност на увеселителни и тематични паркове“, „Артистична и творческа дейност“, „Прожектиране на филми“ и др.

Неодобрените заявления са 158 за 459 служители, като причини за това са грешки, пропуски и несъответствия в попълнената документация.

Всички кандидатствали работодатели се уведомяват за решенията на Агенцията по заетостта.

Изплащането на компенсациите започна в средата на миналата седмица, като за два дни държавна помощ вече са получили 278 предприятия за 5595 работници. Общият размер на отпуснатите средства е малко над 1,5 млн. лв.

Одобренатга от правителството мярка 60/40 в подкрепа на работните места предвижда размерът на изплащаните компенсации да бъде 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за същия месец на всеки работник или служител, за който се изплащат компенсации. В случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

Така в рамките на три месеца държавата ще плаща за заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради извънредното положение.

За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите спрямо март месец 2019 г.

Изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1,5 млрд. лв. 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
ledosvetlenie до: georgi_shum
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ако цифрите са верни до момента са раздали 1.5 Милиона лева за 5595 работници по 268лв за човек

С тоя темп до нова година да раздават няма да дадат повече от 20 милиона от така щедро прокламираните 1.5 МИЛИАРДА
0
 
1
 
2
georgi_shum до: ledosvetlenie
преди 5 месеца
Това е до момента само. Ще има и още одобрени, и още кандидатствали.
1
 
3
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Нанасят на бизнеса щети за милиарди и накрая от 4500 молби едва одобрили 700 за 12000 човека

За тези 12 000 служители държавата била приготвила 1.5 МИЛИАРДА лева тоест по 125 000лв на човек

Дори на всички кандидатствали 65 000 да ги раздадат пак са по над 23 000лв на човек

Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото