IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От отстъпчивостта на еквадорския президент зависи дали ще има нови избори

Гражданските войни са присъщи за латиноамериканските страни и конфликтите бързо се разпространяват, коментира доц. д-р Гергана Алексиева

11:28 | 11.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

Доколко президентът на Еквадор Ленин Морено ще бъде отстъпчив за свикването на нови избори ще е ключово за събитията в региона. Така доц. д-р Гергана Алексиева, преподавател по съвременна обща история в СУ “Св. Климент Охридски“, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria причините за напрежението в Еквадор.

“Конкретната причина за протестите в страната е мащабна икономическа реформа. Предвижда се увеличаване на цените на горивата със 123%, като то не е единственото... Ощетени ще бъдат служителите на временни трудови договори, намалява се и платеният годишен отпуск на работещите в публичния сектор от 30 на 15 дни”, посочи Алексиева.

Според нея влошеното икономическо положение в страната и огромният държавен дълг са основните причини за промените, за които настоява президентът, докато по думите на неговия предшественик Рафаел Кореа високият държавен дълг е преувеличен.

Корупцията е ключова дума за целия регион. Морено и Кореа се обвиняват взаимно в корупция, контрабанда и пр.”, каза експертът и обясни, че отстъплението на Морено вероятно вече е закъсняло и няма да бъде достатъчно, за да се потуши избухналото недоволство. "До вторник Морено беше твърд, че връщане назад няма да има. Едва след като нещата се масовизираха, той започва да прави крачки назад”, посочи тя.

Гергана Алексиева  очаква, че е възможно гражданската война в Еквадор да се разрасне и в останалите страни от региона.

Гражданските войни са присъщи за латиноамериканските страни. В този регион е много лесно конфликтите да се разширят – да пламнат в дадена страна и да се разпространят”, поясни тя.

Според нея обаче едва ли ще се стигне до подобен развой, защото Кореа настоява за провеждането на нови избори.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още