Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Предлаганите мерки срещу некоректни работодатели касаят няколко закона

КНСБ и омбудсманът искат да се прекратят некоректни практики, съобщи Чавдар Христов от КНСБ

Предлаганите мерки срещу некоректни работодатели касаят няколко закона

Снимка: Bloomberg TV Bulgariа

Предложенията за борба с некоректните практики на работодатели са свързани с промени в няколко закона. В законопроекта за включени няколко текста от Кодекса на труда, Гражданско-процесуалния кодекс, Търговския закон, Закона за гарантираните вземания на работници и служители при несъстоятелност на работодателя, Закона за обществените поръчки, Закона за задълженията и договорите. Това коментира Чавдар Христов от КНСБ в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментарът му е по повод инициативата на омбудсмана Мая Манолова и синдиката да се вземат спешни мерки, свързани с неизплащане на трудовите месечни възнаграждения или обезщетения на работниците.

Още по темата

"Това са обосновани, логични и аргументирани предложения и ако те бъдат възприети комплексно, в голяма степен ще променят картината", смята експертът.

Христов информира, че омбудсманът ще внесе питане до Конституционния съд за противоречие в текст на Кодекса на труда, който регулира заплащане по принцип с норма на Конституцията.

Той се надява да се намерят народни представители, които да припознаят законопроекта и да го внесат за обсъждане в парламента.

“В резултат на проверки и намесата на Главна инспекция по труда (ГИТ) за периода 2010-2015 работодателите са изплатили забавени плащания от порядъка на 40-60 млн. лева, посочи Христов. – Само през 2016 година са проверени 239 предприятия в секторите хотелиерство, туризъм, ресторантьорство, строителство, където има много некоректни работодатели, а държавата не може да застане на страната на работника. Плановите проверки по региони показват, че най-много нарушения има в Южна България – Благоевград, Дупница, Кърджали, София. Официално този въпрос не се следи от нито една администрация или институция и никой не знае истинския размер на тези нарушения.“ 

По думите му това влияе негативно на притока на средства в осигурителните фондове, включително и в държавния бюджет.

“Оставям настрана затруднението на потреблението и фиска като цяло, защото най-важното е, че хората, които са работили, не успяват да поддържат нормален човешки живот", заяви Христов.

Синдикалистът уточни, че инициативата е на омбудсмана, но голяма част от текстовете за законови промени са предлагани от КНСБ в предходно време.

Доколко е реалистично законопроектът да промени отношенията работници – работодатели? Защо от фонда, с който гарантират плащания на работници при несъстоятелност на фирмите, не се изплащат пари? Вижте повече във видеото:

гледано: 631   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Петя Стоянова

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Парите не са всичко във Висшата лига