Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Проф. Георги Генов: Парите за кохезия не дадоха очаквания резултат в България

Разпределението на средствата по бюджета на ЕС винаги е било обект на разногласия, казва той

Проф. Георги Генов: Парите за кохезия не дадоха очаквания резултат в България

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Социално-икономическото разделение в България се задълбочава. Оказа се, че българското правителство не е толкова независимо от обема еврофондове. България и Румъния не получават съкращения по кохезионните фондове.

Средствата са средно 9 милиарда евро. Усвояването им във все по-голяма степен се контролира от Брюксел както по линия на върховенството на закона, така и чрез създаването на новите макрорамки. Това заяви проф. Георги Генов, преподавател в катедра "Международни отношения" в УНСС, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му парите от кохезия не са дали очаквания резултат.

"Разпределението на средствата по бюджета на ЕС винаги е било обект на разногласия, създавали са се коалиции и контракоалиции. Устойчива коалиция са например приятелите на кохезията - всички източно- и южноевропейски страни".

"Интересното през тази година е, че дискусията за бюджета на ЕС обособява няколко групи. Като количество става дума за съкращение на бюджета до 300 млрд. евро. В общи линии надделява постигане на съгласие за съкращение на бюджета. За пръв път дискусиите са свързани със смяна на приоритетите на ЕК, а оттам и на цялата бюджетна политика на ЕС", посочи гостът.

"Традиционно досега селскостопанската и кохезионна политика като правило са били приоритети. Екологията, миграцията и отбраната са новите приоритети. Те номинално не са осветени с решение на Европейския съвет".

Професор Генов изтъкна, че различията в Европа по отношение на ценности се задълбочават и политизират до известна степенен.

"ЕС ще започне да харчи значителни суми за имиграцията. Номинално бенефициенти на такива разходи ще бъдат държави като Гърция, Италия, Франция и Испания. По повод увеличаването на разходите за отбрана няма яснота".

Относно позеленяването на енергетиката Генов уточни, че не вижда как собствениците на ТЕЦ-овете ще похарчат огромни средства за модернизация.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
4
 
3
Mavi Goz до: CGY
преди 7 месеца
Ми така работи социализмът... Както тук някъде някой ми опонира - то и в социализма си има някои предимства, но важното е да ги посочим и приемем съзнателно, а не само да се упражняваме в политическо словоблудство... ;) :lol:
2
 
8
 
2
CGY
преди 7 месеца
Не знам какво са очаквали някои. Когато тези пари се усвояват, а не инвестират, изначално целта не е догонващ растеж.

Показателна е Общата селскостопанска политика на ЕС, където целта на основната част от средствата (официално) е подкрепа на доходите (социална политика). Е какъв ефект да очакваш, ако просто хвърлиш торбата с парите, освен те да бъдат прахосани?
5
 
5
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
"Относно позеленяването на енергетиката Генов уточни, че не вижда как собствениците на ТЕЦ-овете ще похарчат огромни средства за модернизация."

НАЧИНЪТ Е САМО ЕДИН - като пуснат кюпенците на ТЕЦ-те и пратят на улицата работещите в системата.
ИНАЧЕ пари нема. ДЕЙСТВАЙТЕ!

Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?