IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: След Brexit Великобритания ще е на едно по-хубаво място

Ролята на Лондонското Сити ще остане непроменена, смята Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital

23:02 | 16.12.19 г. 4
Прогноза: След Brexit Великобритания ще е на едно по-хубаво място

Великобритания след Brexit ще на едно по-хубаво място. Това е държава, която е показала във вековете, че знае как да защитава собствените си интереси. Това каза Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Янков търговско споразумение до края на преходния период между Лондон и Брюксел ще бъде договорено, а ролята на Лондонското Сити ще остане непроменена.

„Лондон ще остане финансовия център, който е в момента, дори след Brexit. Значението му може да бъде намалено маргинално“, каза той.

Янков обаче смята, че България, за разлика от Великобритания, трябва да се стреми към намиране на мястото си в европейското ядро.

„България се „клати“ между Запада и Изтока. Тя трябва едностранно и окончателно да се закачи за Западния проект. Като цяло икономиката ѝ не е толкова силна и диверсифицирана, за да устои самостоятелно на ветровете на глобализацията“, посочи гостът.

По думите на Янков страната ни изпраща добра фискална година, проблематичните фактори са липсата на реформи и натрупването на дългове в държавните предприятия. Той прогнозира препоръка за членство на България в ERM II от страна на Европейската централна банка.

Друга тема, на която гостът се спря, е постигнатото търговско споразумение между САЩ и Китай на първа фаза. По негово мнение обаче това не променя цялостната картина, защото Щатите продължават да атакуват Китай по всякакъв начин, включително и чрез своите западни съюзници.

„Сделката (между Вашингтон и Пекин) по-скоро е жест към американските фермери, които са основните избиратели на президента Доналд Тръмп“, отбеляза финансистът.

Янков очаква основните теми през 2020 г. да са свързани с изборите в САЩ и съдбата на Тръмп, както и новата политика на Германия след края на мандата на канцлера Ангела Меркел.

„Напоследък икономиката се движи от политиката. Личностите, които ръководят големите държави, оказват изключително влияние върху икономическите процеси“, коментира той.

„Противопоставянето с Китай също ще бъде на дневен ред“, смята гостът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Дали ще е по-хубаво или по-лошо място ще се разбере след години. Много зависи какви ще са бъдещите отношения между Европа и САЩ, тъй като ВБ винаги ще стои между тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 18
dr.5rov
преди 4 години
След Brexit, Великобитания ще стане една много по-агресивна страна във всяко едно отношение. Тя вероятно ще стане съперник на ЕС и дори опасна за него. Колкото до ЕС, той ще продължи да тропа на едно място в унес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
След Brexit Великобритания ще е на едно по-хубаво място То и за почти всички мъртъвци така мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 5
Ruddy
преди 4 години
Това е държава, която е показала във вековете, че знае как да защитава собствените си интереси,и затова за има няма 150 г от водеща сила се е сринала на 5 то място по БВП,а също и е пълно с *** от целия свят в цялото кралство!Лондон и да остане важен център,капиталите в по голямата си част са чужди,така че не е точно така,както е казал специалиста"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още