IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведеното розово масло е с 20% повече от други години

Цената му достигна 12 хил. евро за килограм, информира експертът Юлиана Огнянова

13:59 | 06.07.17 г.
Произведеното розово масло е с 20% повече от други години

С около 20% е по-голямо количеството събран и преработен розов цвят за добиване на розово масло. Надхвърлихме над 2 тона годишно производство, като в други години обичайно се отчитат около 1,8 тона.

Това съобщи инж. Юлиана Огнянова от Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Реколтата тази година беше добра и добитият розов цвят от земеделските производители е повече от миналата година, но имахме няколко критични момента по отношение на климатичните промени със застудяване в началото на април, забави се и кампанията през май“, разказа Огнянова.

Тя се надява, че почти цялото количество отговаря на международните стандарти за розово масло, които са много строги за летливите ароматични продукти.

“Всяка фирма, държаща на парфюмерийните си продукти, ползва българско розово масло, защото, освен чисто парфюмерийни качества, то има и други, много ценени, които помагат на аромата да се задържи по-дълго върху кожата или в продукта", посочи Юлиана Огнянова.

По думите ѝ вече име трайна тенденция на международния пазар да се ползват натурални продукти за всички препарати, които се поставят върху кожата, или се ползват като хранителни и вкусови добавки.

Тя напомни, повече от 95% от произведеното розово масло е за износ към големите международни компании, които са в основата на парфюмерийния бизнес.

Огнянова информира, че преди две години  Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика регистрира пред Европейската комисия защитено географско указание за българско розово масло. В момента две от фирмите са сертифицирани да ползват това географско наименование, като се очаква още шест фирми от сдружението да получат такъв сертификат.

Цената на розовия цвят през последните години доста необосновано се повиши и маслото достига 11 - 12 хил. евро/кг, каза експертът. Тя обаче се надява произведеното масло да се реализира на добра цена на пазара.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още