Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще успеят ли роботите да изместят хората от индустрията?

Автоматизацията в България и Гърция бележи изключителен ръст в последните години, твърди инж. Христо Гилищаров

гледано: 2158   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Желанието за роботизация и автоматизация на индустриалния процес продължава да нараства, тъй като компаниите в България и региона се стремят да останат конкурентоспособни на западните и китайските производители. Проектите в България са на водещо ниво, но има изключителни трудности при намирането на квалифицирани кадри. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria инж. Христо Гилищаров, управител на FANUC България,.

„Автоматизацията в България и Гърция бележи изключителен ръст в последните години, като се наблюдава и растящ интерес от Албания.  Уникално за България и региона, независимо че нямаме автомобилна индустрия, която да е водеща, е, че останалата индустрия продължи да се развива и усилено да внедрява роботизация и автоматизация по време на пандемията. При нас наблюдавахме обратната тенденция на забавяне, каквато имаше в Западна Европа през 2019 г. и 2020 г.“, отбеляза той. 

Още по темата

Според госта това се дължи на дългосрочните проекти в региона и визията на предприемачи и инвеститори, според която внедряването на автоматизация ще им помогне да преодолеят човешкия фактор, да превъзмогнат липсата на квалифицирана работна ръка и да повишат конкурентоспособността си.
Роботизацията ще бъде водеща в сектора, но „мисълта, че роботите ще заменят хората е колкото вярна, толкова и грешна“, каза Гилищаров.

„Те ще заменят постоянния труд, който е не е привлекателен, но ще искат кадри, които да ги управляват и внедряват“, добави експертът.

Други аспекти на бъдещето са колаборативните роботи – създадени с идеята да съкратят дистанцията между работника, оператора и робота – и обединяването на цялата информация от една фабрика в т.нар. Индустрия 4.0.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
най вероятно, но в това няма драма ... човека не е създаден зада бачка на поточна линия като идддиот по цял ден и цял живот! ... Верно е, че някой се опитват да ни го внушат и го правят успешно, но от природните закони не да бягаш дълго!

Още от Bloomberg TV
Атанас Запрянов: Трябва да свикнем с идеята, че България е член на НАТО