IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: През 2019 г. вероятно ще има ръст на ипотечното кредитиране

Моментът за покупка на жилище е добър за хората, които се чувстват сигурни в доходите си, казва кредитният консултант

22:20 | 18.04.19 г. 4
Тихомир Тошев: През 2019 г. вероятно ще има ръст на ипотечното кредитиране

Очакванията са лихвените нива да се запазят. Евопейската централна банка (ЕЦБ) се отказа от повишаването на нивата на лихвите. Това каза Тихомир Тошев, кредитен консултант, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

„През първото тримесечие на 2019 г. няколко банки намалиха още надолу лихвите си. Имаме исторически ниски лихвени нива. В момента лихвите по ипотечните кредите в България се движат между 2.8% и 3.3%, като това са изключително добри и ниски нива за българския пазар“.

През 2019 г. вероятно ще видим ръст на ипотечното кредитиране, прогнозира Тошев.

„През 2018 г. всички банки реализираха ръст на пазара на ипотечното кредитиране, защото търсенето беше голямо“.

Моментът за покупка на жилище е удачен за хората, които се чувстват сигурни в своите доходи и имат събрано самоучастие. За съжаление, голяма част от българите нямат спестявания в момента, заяви Тошев.

"За да купиш жилище, трябва да имаш минимум 15% от стойността спестени средства, трябва да имаш разходите за сделката и да потърсиш до 85% финансиране от банка. Хората, които нямат спестявания, е по-добре да не бързат с подобни стъпки".

Хората със спестявания имат определена култура за отделянето на средства всеки месец. Това им помага да плащат вноските си по кредита, обясни той.

Средните вноски за България по ипотечните кредити са между 600 лв. и 1000 лв. в зависимост от града, заяви гостът.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
От 2014та насам цените растат. За София даже казват от 2013та. Тече шеста година на повишение. Колко още? Ако сега закона се промени и сделките, дан. оценки, нот. актове, таксите и комисионните станат изведнъж на пазарни цени заради големите злоупотреби на властимащите - как ще повлияе това? Родените деца в София са май даже по-малко от започнатите апартаменти през 2018та. В София средно имаме 3ма души на жилише, а не 1 на жилище все пак. Отделно младите късно се женят и създават семейство. Да теглиш голям дълъг кредит на 35-40 годишна възраст е тежка съдба. На 50 никой не те ще на работа например, болести и т.н. Даже 40 процента от доходите за кредит е изключително рисково. А това само с 15-20 процента собствен капитал да купуваш е направо безумие. Ама вие си знаете. Структурата на БВП у нас е толкова лоша, че при криза загиваме лесно. Ама на кого му пука. Обезлюдяването на селата не може вечно да създава търсене в големите градове - ко от туй? Месомелачката мачка яко. Народа бяга към София, заробват го там с кредит за поне 20 години. На края платил 2 , взел 1 жилище. Все ми се чини, че пак ще има криза и то яка. Колкото повече народ се обута сега, толкова по-добре за тези дето ще купуват след пукнибалона. Ама вие си знаете. Купувай скъпото народе, мери се с Цветанов и другите. Той цикъла си се цикли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
nikolovnn
преди 4 години
Аз не можах да излегам видеото, спира до 3:58 и до там, но сякаш това, което чух до този момент ми е достатъчно. Може и да има ръст на кредитирането, но е важно кой ще го получи и до къде ще я докара. Ясно е и на господина (който аз преди слушах с интерес, за разлика от сега), а и на много други, че пазара се обръща, той даже се е обърнал, но те не го признават.За 2018 година, великият РЪСТ на седлките, спрямо 2017, се изразява в колосалните 0.2%. За първото тримесечие на 2019 грандиозен ръст - точно 10, няма смисъл да го смятаме колко е в проценти!!!Това е за София, а в България като цяло - сделките са надолу с 3 до 4%.Часта от интервюто, която ми направи впечатление - БНБ предупреждава, че много лесно се дават големи кредити, много хора буквално се олива, но г-н Тошев казва: За мен няма проблем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 3
Dio
преди 4 години
Що не каже, че заемът се връща не с лихвите а с ГПР. т.е. излиза през носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Нека Тихомир Тошев изтегли един 30 годишен ипотечен кредит+още един потребителски, да даде пример на клиентите си. Явно за него кредитите са като пакетче безплатни бонбонки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още