IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябваше ли централните банки да увеличат паричното предлагане?

Спорно е доколко бързите пари са полезни за икономиката в дългосрочен план, твърди Никола Янков от Expat Capital

16:10 | 14.08.20 г.
Трябваше ли централните банки да увеличат паричното предлагане?

Сегашните времена са безпрецедентни и това накара централните банки да увеличат паричното предлагане. Това не доведе до инфлация, така че ходът на централни банкери сработи. Но дългосрочният ефект от всичко това е спорен.

Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите в Expat Capital.

Той посочи разликата между политиките на Федералния резерв и Европейската централна банка - Фед подкрепя корпорациите в САЩ, а голяма част от парите от ЕЦБ отиват за запушване на фискалните дупки на някои европейски държави.  

“Урокът от 2008 г. е научен.  Акцентът сега е да се запази здравето на банковата система, за да няма трус в икономиката”, Янков.

Според него е спорно доколко бързите пари са полезни за икономиката в дългосрочен план.  
“Банките не могат да направят печалби, защото нямат нужните маржове заради ниските лихви. Здравето на финансовата индустрия е застрашено в дългосрочен план. Ефектът от подобно действие не е изследвано дори и академично. Според мен това по-скоро трябва да се прекрати като политика”, обясни гостът   

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още