IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен: Ще предложим безпилотен ядрен летателен апарат за изследване на Юпитер

С приходите от планетариум в София ще финансираме научната си разработка, съобщи Недислав Веселинов, председател на Авиационно-космически форум

18:33 | 02.02.21 г.
Учен: Ще предложим безпилотен ядрен летателен апарат за изследване на Юпитер

Учени от СУ „Св. Климент Охридски“ предлагат безпилотен ядрен летателен апарат, който да обикаля около Юпитер. Той може да е ключът към междузвездното изследване, разкри амбициите на българските учени за подробно изследване на най-голямата планета в Слънчевата система Недислав Веселинов, председател на Авиационно-космически форум и един от екипа, който работи по реализирането на идеята. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria ученият заяви, че България има потенциал за научни изследвания, но много трудно се намира финансиране.

„Нашият принос в самолетостроенето е, че пресмятаме конкретни височини на полета и къде ще се лети в атмосферата“, разкри част от проекта председателят на Авиационно-космически форум и потвърди, че при научните разработки в България се разчита предимно на „собствени сили“.

Веселинов поясни, че екипът прави теоретичните изследвания. „Нашата цел е да стигнем до макет и вече трябва да се работи в кооперация с други страни за изграждане на реалния апарат“, посочи ученият.

Той заяви, че финансирането за научни изследвания в България не е достатъчно и „бизнесът не се включва достатъчно активно в тях“.

„При нас и бизнесът се мъчи и университетите се мъчат“, коментира Веселинов как в някои страни гиганти в автомобилната промишленост като Rolls-Royce финансират научни проекти.

По тази причина той и негови колеги са решили да направят планетариум в София като частна инициатива и с приходите от него да финансират научната си разработка.

„Пандемията обаче много забавя доставките и процесите и затова се надяваме планетариумът да е готов между май и септември“, коментира Веселинов.

Той подчерта, че фокусът в науката се измества към пандемията. 

„България е сложно място за наука“, посочи Веселинов.

Защо мисия с полет до Марс засега се отлага? Как се събира екип за космически разработки?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още