Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

В търсене на следващия технологичен еднорог

Българската предприемаческа екосистема започна да си общува и е по-обединена от всякога, твърди Деница Симеонова от ABLE

В търсене на следващия технологичен еднорог

Деница Симеонова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стартъпите от цяла Европа търсят не само евтини, но и конкурентни места за правене на бизнес. Определено в България трудът започна да поскъпва, но това, което все още ни прави малко по-конкурентни, са по-достъпните условия за живот, фактът, че дори в София човек може да намери удобно жилище, транспорт и др. на конкурентни за Европа цени. Това мнение застъпи по време на гостуването си в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Деница Симеонова, изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

„Разбира се, нашите съседи в Източна Европа също набират скорост, в частност в Румъния, където пазарът е по-голям. Може би именно по-малкият пазар у нас е един от недостатъците на страната ни. Особено в региона, където имаме фрагментирани по-малки пазари, за стартъпите е трудно да правят големи пробиви и да играят на голям пазар. Именно предимствата искаме да покажем на преден план – какви са условията, развитата екосистема, акселераторски програми, които са налице и да докараме предприемачи, които биха искали да основат бизнеса си тук“, каза тя.

Тя признава, че има затруднения при финансирането на насочени към реалното производство стартъпи в страната ни, защото фондовете търсят преди всичко технологични стартъпи, които могат да станат следващия еднорог (т. нар. стартираща компания с оценка от над 1 млрд. долара, б. ред.). По думите ѝ България има сили да създаде следващия еднорог на фона на успехите на "Телерик" и Chaos Group. 

Още по темата

„При производството това е различно. Това, което ние в асоциацията забелязваме като проблем, е и самата трудност да се продават продукти на много пазари. Нямаме много институции в съответните държави, които да помагат на един предприемач да изнася продукцията си по-успешно в Европа, да не говорим за САЩ. Това определено е проблем и се надявам, че ще се създадат подходящите инструменти, които да стимулират и производствените бизнеси“, каза още Симеонова. 

Младият лидер разкри и една положителна за българската предприемаческа общност тенденция тенденция - „екосистемата започна да си общува и да работи по-обединено заедно... Ние виждаме, че организациите все по-често работят заедно, споделените работни пространства, макар и конкуриращи се, се обединяват и правят общи неща, подобно е и с акеселераторските програми. Започна една колаборация на всички участници в посока на общия интерес“.

Симеонова разказа и за формата Central European Startup Awards – инициатива, която търси да отличи най-добрите стартиращи компании в региона. „Ние решихме, че нашата асоциация, чиято основна идея е да промотира предприемачеството в България, би било особено подходящо да осъществи този формат тук. Така кандидатствахме, за да осъществим събитието тук за първи път. Тогава видяхме, че то има голям успех по няколко причини. Осъществяваме комуникацията между корпорации, стартъпи, медии, всички играчи в екосистемата, които се събират на едно място на това събитие“, разказа Сименова. 

Още по темата

На 25 септември 2017 г. се проведе второто издание на националния финал. „Видяхме потенциал в това София и България да бъдат домакини на регионалния финал на наградите. Тук ще дойдат победителите на всички десет страни, които ще участват във финала, инвеститори, хора, които имат влияние. Това ще е събитие, които ще покаже България във фокуса на предприемаческия бум в региона“, добави изпълнителният директор на ABLE.

По думите ѝ никак не е случайно, че в надпреварата за отличаване на водещите стартъпи Central European Startup Awards има толкова много технологични компании. Форматът е започнал като инициатива, награждаваща всякакъв тип стартиращи бизнеси, но в последните няколко години амбициите на основателите са да се награждават основно технологичните компании.

„Това не е странно, защото именно технологичните стартъпи в момента изживяват истински бум. Аз си го обяснявам и с добрите таланти, които имаме и в Европа в тази сфера. От друга страна, за разлика от чисто продуктовия бизнес липсва нуждата за изграждане на фабрики и подобна инвестиция. Развитието на технологиите не е лесно, но и не е недостъпно в страна като нашата“, поясни Симеонова. 

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 4052   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Димитър Баев: Има все по-голям интерес към товарните превози в България