Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Влизане в Шенген ще увеличи БВП на България с 2-3 процента

Китайците не инвестират у нас, защото съгласно договора от Лисабон трябва да имаме свободно движение на хора, а ние нямаме, твърди Лъчезар Динев

Влизане в Шенген ще увеличи БВП на България с 2-3 процента

Снимка: Ройтерс

Фактът, че България не е част от Шенгенското пространство е голям проблем за привличането на инвестиции у нас. Присъединяване на страната към Шенген ще ѝ даде възможност за безпроблемно увеличаване на брутния вътрешен продукт с 2-3 процента, защото ще позволи на много сектори да се развиват. Това каза Лъчезар Динев, Българо-китайска търговско-промишлена палата, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира икономическите отношения между България и Китай, като отбеляза, че потенциалът им не е развит изцяло.

„Китайците не инвестират у нас, защото съгласно договора от Лисабон трябва да имаме свободно движение на хора, а ние нямаме. Съгласно същия този договор всички туроператори в Европа са равнопоставени, което не е така – с гръцка виза, шенгенска, може да се ходи навсякъде в Европейския съюз, а с българска – не“.

Според Динев една от причините българският туризъм да не се развива се дължи именно на факта, че страната ни не е член на Шенген, както и на неспазването на Лисабонския договор от Европейския съюз, което пречи на развитието на туроператорите у нас.

Обмяната на културен продукт, студенти и преподаватели са ключови за преминаването към следващи стъпки в българо-китайските отношения, включително съвместното насърчаване на туристическия сектор, посочи още експертът.

„Най-големият проблем е, имайки предвид 70-те хил. незаети места в образованието, че българските студенти от трети страни дори не могат да отидат на олимпиада в Гърция например, защото статутът, които са получили, не им дава право да прекосят границата. В шенгенските държави може да се преминава свободно“.

Вижте повече във видео материала!

гледано: 4145   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
7 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

11
 
16
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Страната с най голяма корупция, заболеваемост, смъртност, с управници, които са едни от най крадливите и углавни престъпници, няма как да бъде приета в Шенген. Тва НИКОГА няма да стане! Ако искайте го копирайте и пазете някъде да ми го напомните след време, ако не позная.

Още от Bloomberg TV
Кристиян Фезелов: Излизането на САЩ от кризата ще бъде L-образно