IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Второто тримесечие ще бъде решаващо за икономиката на Китай тази година

Инвестициите на Китай извън страната няма да бъдат преустановени, но вероятно ще се преразгледа подходът към тях, смята Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика

16:12 | 17.04.20 г.
Второто тримесечие ще бъде решаващо за икономиката на Китай тази година

Свиването на китайската икономика беше очаквано през първото тримесечие, като се има предвид, че тогава беше пикът на коронавирусната криза в страната. Решаващо за представянето на втората по големина икономика в света през 2020 г. ще е второто тримесечие. Това каза Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“През второто тримесечие вероятно светът ще остане парализиран от мерките срещу коронавируса и основните пазари на Китай няма да са готови да посрещнат производството, дори то да се възстанови в азиатската страна”, посочи Трифонова.

Според експерта инвестициите на Китай извън страната няма да бъдат преустановени, но вероятно ще се преразгледа подходът към тях - ще се търси по-голяма целенасоченост, ще се подбират ключови сектори.

“Инициативата “Един пояс, един път” може да бъде използвана от Китай като  механизъм за кризисен ПР", коментира тя.

Трифонова смята, че за западния свят ще е трудно да преустанови зависимостта си от Китай, но страната няма да успее да изиграе ролята на двигател за глобалния икономически растеж.

“В следващите месеци усилията на Пекин да представи себе си като отговорен играч вероятно ще се засилят”, посочи тя.

Експертът изрази очаквания конфронтацията по оста САЩ-Китай да се засили, тъй като има вероятност заради коронавируса Пекин да не успее да изпълни ангажиментите си по отношение на договорените количества американски внос.

 

Трифонова коментира и как коронакризата се оказа шанс за управляващата партия в Южна Корея, която спечели рекордна преднина на последните избори в страната.

Цялото видео вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още