Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Забавянето на растежа е единственият инструмент за овладяване на коронавируса

Възможно е да става дума за временна рецесия и в края на годината световната икономика да се възстанови, смята проф. Ганчо Ганчев

Забавянето на растежа е единственият инструмент за овладяване на коронавируса

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса имат много тежки последици за глобалната икономика. Оказа се, че единственият инструмент за забавянето на коронавируса е забавянето на икономическия растеж под формата на ограничения за работната сила, определени мероприятия и някои сектори на икономиката. Това каза проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира, че забавянето на растежа е инструмент за борба срещу коронавируса. "Това е фундаменталната причина за всички сътресения на глобалната икономика", допълни Ганчев.

"Ако мерките доведат до спад на заболяванията, възможно е да става дума за временна рецесия, като в края на годината световната икономика да се възстанови. Ако се наложи по-продължително налагане на тези мерки, тогава рецесията ще е по-дълга и кризата може да се пренесе в други сектори на икономиката".

Според него Европейската централна банка се намира в изключително трудна ситуация, тъй като мандатът на институцията не ѝ дава на практика инструменти и права да противодейства на такъв тип кризи.

"ЕЦБ на практика не спазва това правило и тя се опитва да помага и на реална икономика, но това се прави в ограничени размери. Сега ЕЦБ прие нов пакет за изкупуване на ценни книжа в размер на 120 млрд. евро и облекчаване на рефинансирането на търговските банки, за да се подпомогне дребният и средният бизнес, който е особено уязвим в тази криза".

В ЕС трябва да има по-голяма координация по отношение на мерките.

„Би трябвало да има облекчаване на фискалните политики, включително и временно прекъсване на маастрихтските критерии, които предполагат дефицитите да са под 3%“.

Той смята, че ако положението в секторите на туризма и транспорта в България продължи да се влошава, ще се наложи корекция на бюджета. 

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
2
 
5
studioaa до: Valentin13
преди 4 месеца
Това, за което говориш се нарича "проклятието на безплатното образование". То е безплатно или струва смешни суми годишно, но за нищо не става... Няма такова нещо като безплатен обяд в природата - безплатното образование значи, че никой не иска да преподава в училища и университети заради ниска заплата и там в момента професори и доценти са двойкарите и тройкарите в училище, които за друго не стават мнозинството освен да преподават... Безплатното здравеопазване е същото - уж е безплатно обаче много често лекари няма, направления няма, апаратура няма, анестезиолози няма... Безплатните лекарства плащани от НЗОК са същата тесла - хората са принудени винаги да ползват най-некачествени илачи без значение дали са подходящи за тях и нямат възможност да си доплатят за нещо по-добро...
1
 
2
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
една от първичните причини, само една от, е образованието. хиляди университети има и никой вече не изучава качествено. в моето военно училище, което вече не съществува защото нямаме армия, ни учиха за причинно-следствена връзка, логика, търсене на причината, на основата на видимо следствие. тези днешни умници с огромни дипломи, ги бива само за пожарникари, да гасят с лихвени проценти огънче тук, огънче там.
чак започнах да се гордея с моето военно училище, не вярвах, че ще стане някога. ама ето, че стана.
0
 
4
 
3
преди 4 месеца
Растеж в момента няма никакъв аз не знам този господин забравил си е очилата или се прави на интересен... Всяка рецесия е временна, но също така всяка депресия стартира със временна рецесия... Очевидно е, QE балона в момента тотално издиша и лихвите по дългосрочните крижа скочиха с рекордните над 1% за 2-3 дни и това е само началото... Дупките в балона вече са прекалено големи за да се запушат и балонът да се надуе отново, така е редно инвеститорите да се приготвят за екплозия на лихвите по корпоративните заеми както и по дългосрочните държавни такива - това миналата седмица е една началото на един дълъг тренд, който ще продължи няколко години и лавината от фалити и уволнения тотално ще отчае и политици и банкери и пенсионни фондове(те ще бъдат тотално размазани)... Чак тогава като се гърнат гнилите ябълки ще завърши втората вълна от тази депресия...
1
 
2
 
2
Hahoto до: andy
преди 4 месеца
Ако се разболеят много хора и не могат да отидат на работа, тогава е следствие, а сега е по-скоро начин на противодействие.
0
 
2
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Забавянето не е ли следствие от опитите за ограничаване на разпространението, а не инструмент? Всъщност, изолацията е доста отчаен ход, но явно други няма...

Още от Bloomberg TV
Може ли българската икономика да извлече ползи от коронакризата?