Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Защо са важни системите за финансов контрол?

Прилагането на стандартизирани системи за финансово управление създава „разумна увереност“ в фирмите, твърди заместник-ректорът на Стопанската академия

Защо са важни системите за финансов контрол?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В световен мащаб системите за финансово управление и контрол имат 30-годишна история. Идеята е контролът да бъде предварителен, а не последващ, и да обхваща всички процеси, протичащи в една организация. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria преподавателят и заместник-ректор на Стопанска академия „Д.А.Ценов“ - Свищов проф. Борислав Борисов.

Той уточни, че говори за стандартизирани процеси, чрез които се следи изпълнението на всички задачи в едно дружество.
Повод за гостуването му бе организираната от висшето училище тържествена церемония по награждаване на победителите в Национален конкурс „Най-добра администрация“ по прилагане на системите за финансово управление и контрол (СФУК) в общините, която ще се проведе днес в столицата.

„У нас през 2002 г. бяха извършени промени в законодателството в областта, а от 2006 г. имаме съвсем ново законодателство, регламентиращо системите за финансово управление и контрол“, добави Борисов.

„Ползите от прилагането на тези системи е, че те създават разумна увереност – целите на организацията се постигат законосъобразно и целесъобразно, че средствата се изразходват ефикасно. Ползите са и че организациите не натрупват неразплатени средства в края на годината“, обясни още експертът.

По думите му, според закона, тези системи трябва да се разпростират върху всички процеси. „Всъщност, те не са само за финансово управление и контрол. Да, в сърцевината си те са предназначени за контролиране на бюджетните разходи, но в тях се включва и управление на човешките ресурси, управление на обществените поръчки, управление на собствеността, активите, информацията“, посочи още Борисов.

Вижте целия разговор тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Финансист: Икономическото възстановяване зависи от потребителите