IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: За 2018 г. едва ли икономическият ръст ще надхвърли 3,2%

Невъзможно е да се отчете по-висок ръст на фона на европейското забавяне, твърдят Георги Вулджев и Юлиян Войнов

12:20 | 21.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки прогнозите растежът на икономиката в България осезаемо се забавя, а тенденцията се наблюдава и в други европейски държави. Това отчетоха икономистът Георги Вулджев и финансистът Юлиян Войнов в коментар по Bulgaria ON AIR.

Анализаторите са скептични, че прогнозите на Министерството на финансите за икономически растеж от 3,7% тази година ще се сбъднат.

От ведомството смятат, че нарастването на БВП на страната ще бъде задвижвано основно от по-силните публични инвестиции и публично потребление. 

"В условията на сериозното забавяне на икономиката, което се наблюдава във втората половина на 2018 г. и в началото на 2019 г. не само у нас, но и в други европейски страни, не виждам как тези прогнози ще се изпълнят, невъзможно е", коментира икономистът Георги Вулджев.

Финансистът Юлиян Войнов отбеляза, че още миналата година, с излизането на рамката на Бюджет 2019, анализаторите са прогнозирали, че е невъзможно страната ни да отбележи растеж от 3,7%.

"Тогава дори икономическото забавяне в световен мащаб не беше толкова ясно изразено. След последните данни обаче, имайки предвид най-вече ситуацията в Германия, основният търговски партньор на България, положението в Италия и др., ние няма как да останем настрани от този процес. За 2018 г. едва ли ще надхвърлим 3,2% - много по-малко от прогнозираните 3,6%. А за 2019 г. пък е почти нереалистично да коментираме растеж над 3%", каза Войнов.

Увеличението на доходите, което беше отчетено през миналата година, ще продължи и през тази, коментира Войнов. Той прогнозира, че през първите няколко месеца от тази година може да има известно ускоряване на инфлацията, но с оглед на забавянето на световната икономика, натискът ще започне да намалява. Едва ли ще видим сериозно ценово увеличение до края на годината, каза финансистът.

По последни статистически данни е видно, че икономиката на България расте най-бавно от всички новоприети членки на ЕС, коментира още Войнов. В сравнителен план страната ни не се представя добре – за последните 17 години имаме най-слабо развитие от всички други. Растем, но с бавен темп и изоставаме от развитието на останалите страни в Източна Европа.

Според Вулджев една от причините за тези негативни данни е липсата на политическа амбиция да се стимулира повече икономическия растеж и да се предприемат по-амбициозни мерки за реформи. По думите му трябва де се мисли не сам за развитие на пътната инфраструктура, а за данъчни реформи, социални реформи и др.

Икономистът коментира като рисково обещанието на управляващите за 10-процентен ръст на доходите тази година.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Ако скочи капиталовият пазар възможно е прогнозата да се изпълни,че ипо-голям да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още