Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

Анализатори: За 2018 г. едва ли икономическият ръст ще надхвърли 3,2%

Невъзможно е да се отчете по-висок ръст на фона на европейското забавяне, твърдят Георги Вулджев и Юлиян Войнов

Анализатори: За 2018 г. едва ли икономическият ръст ще надхвърли 3,2%

Снимка: Pixabay

Въпреки прогнозите растежът на икономиката в България осезаемо се забавя, а тенденцията се наблюдава и в други европейски държави. Това отчетоха икономистът Георги Вулджев и финансистът Юлиян Войнов в коментар по Bulgaria ON AIR.

Анализаторите са скептични, че прогнозите на Министерството на финансите за икономически растеж от 3,7% тази година ще се сбъднат.

От ведомството смятат, че нарастването на БВП на страната ще бъде задвижвано основно от по-силните публични инвестиции и публично потребление. 

Още по темата

"В условията на сериозното забавяне на икономиката, което се наблюдава във втората половина на 2018 г. и в началото на 2019 г. не само у нас, но и в други европейски страни, не виждам как тези прогнози ще се изпълнят, невъзможно е", коментира икономистът Георги Вулджев.

Финансистът Юлиян Войнов отбеляза, че още миналата година, с излизането на рамката на Бюджет 2019, анализаторите са прогнозирали, че е невъзможно страната ни да отбележи растеж от 3,7%.

"Тогава дори икономическото забавяне в световен мащаб не беше толкова ясно изразено. След последните данни обаче, имайки предвид най-вече ситуацията в Германия, основният търговски партньор на България, положението в Италия и др., ние няма как да останем настрани от този процес. За 2018 г. едва ли ще надхвърлим 3,2% - много по-малко от прогнозираните 3,6%. А за 2019 г. пък е почти нереалистично да коментираме растеж над 3%", каза Войнов.

Увеличението на доходите, което беше отчетено през миналата година, ще продължи и през тази, коментира Войнов. Той прогнозира, че през първите няколко месеца от тази година може да има известно ускоряване на инфлацията, но с оглед на забавянето на световната икономика, натискът ще започне да намалява. Едва ли ще видим сериозно ценово увеличение до края на годината, каза финансистът.

По последни статистически данни е видно, че икономиката на България расте най-бавно от всички новоприети членки на ЕС, коментира още Войнов. В сравнителен план страната ни не се представя добре – за последните 17 години имаме най-слабо развитие от всички други. Растем, но с бавен темп и изоставаме от развитието на останалите страни в Източна Европа.

Според Вулджев една от причините за тези негативни данни е липсата на политическа амбиция да се стимулира повече икономическия растеж и да се предприемат по-амбициозни мерки за реформи. По думите му трябва де се мисли не сам за развитие на пътната инфраструктура, а за данъчни реформи, социални реформи и др.

Икономистът коментира като рисково обещанието на управляващите за 10-процентен ръст на доходите тази година.

Още от разговора вижте във видеото.

гледано: 1777   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 4 месеца
Ако скочи капиталовият пазар възможно е прогнозата да се изпълни,че и
по-голям да бъде.
0
 
4
 
1
преди 4 месеца
Тези велики икономисти заедно със Любо Дацов защо не почакат да излязат официалните данни за Б В П Поне на първата ревизия и тогава да коментират такива черни прогнози Ръста на Б В П за 2018 ще бъде около 3.5 или малко по вече но няма да бъде 3.2 % Прави са че правителствените разходи са от основните фактори за разтежа но по голяма част от тях са през четвъртото тримесечие и най вече през ноември и декември които все още не са хванати от статистиката Да изчакат до август или септември когато ще бъде втората ревизия на статистиката и тогава да правят такива прогнози Но наистина е вярно че ако България иска да достигне другите страни от Източна и Централна Европа трябва да имаме ръст над 5 % годишни и всички да почустваме това

Още от Bulgaria On Air
Експерти: Етичното хакерство може да бъде полезно със знанията си