IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Дуранкев: Форумът в Давос очерта многобройни глобални рискове

Евросъюзът затъна в една тотална криза и изход засега не се вижда, коментира икономистът

13:04 | 22.01.15 г.
Боян Дуранкев: Форумът в Давос очерта многобройни глобални рискове

По време на икономическия форум в Давос за първи път се очертават толкова много глобални рискове пред света. Това коментира пред телевизия Bulgaria On Air икономистът проф. Боян Дуранкев.

Като пример той посочи глобалното затопляне, което е набрало темп през 2014 година. „То е създадено от нас, хората, и ако не настроим икономиката си към екологична ориентация, някъде към 2040-2050 година България може да бъде пустиня“, предупреди икономистът. Икономиката, демографският растеж и неравенството са другите, по думите му, очертани на форума рискове.

„Светът става все по-сложен и световните лидери не може да не си дават сметка за това. През 2000 година светът изглеждаше мирно място с един лидер - САЩ. Икономиките вървяха напред, демокрацията цъфтеше. 2015 година се оказа, че лидерът вече не е лидер, а има няколко световни лидера, които обаче не могат да въведат нов ред в света, още повече след кризата в САЩ през 2007 година“, коментира Дуранкев. 

„И също така славният и непобедим Европейски съюз затъна в тотална криза, от която изход засега не се вижда. Вместо да е лидер в Евразия, ЕС има доста трудни за решаване проблеми. Особено след кризата в Украйна и след състоянието, в което се оказаха и Европейският съюз, и България след  отдръпването на Русия и обръщането й към Китай и Турция“, допълни той.

Дуранкев припомни прогнозата, че през 2016 година 1% от населението на света ще владее повече от половината от богатството. „Така светът ще бъде управляван от финансовите олигарси, от банкерите, които всъщност го доведоха до сегашната криза. Това означава, че ще отиде на по-лошо, ако не се върне демокрацията. Демокрацията се изправя против тези несъвършенства на пазара“, посочи той.

Вижте още във видеото!

Още видео материали можете да видите на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Mandarinka
преди 8 години
Разкошен! Това е любимият ми професор,който не само преподава, но и вдъхновява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още