IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ю. Колева: Порочна практика е съдебната власт да е зависима от изпълнителната

Съдебната реформа се случва, но по-бавно, каза експертът от Висшия съдебен съвет

13:35 | 11.11.13 г.
Ю. Колева: Порочна практика е съдебната власт да е зависима от изпълнителната

В последните 24 години съдебната система се промени бавно и доста мъчително. Всички, които знаят как е изглеждала преди, виждат, че промяната е съществена. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Юлиана Колева, член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Усещането, че съдебната реформа не се случва произтича на първо място от това, че в органите на съдебната власт промените не настъпват толкова бързо, колкото в други обществени сфери“, коментира тя.

Тя посочи, че българите обвиняват съдебната система за нарастващата престъпност, корупция и недобро разпределение на гражданските блага – „това рефлектира“.

„Изпълнителната власт не би могла да внесе такава промяна, каквато се желае. Съдебната система ще се променя заедно с обществото, тя е негово отражение“, категорична беше Колева.

По темата с бюджета за следващата година Колева обясни, че е порочна практика съдебната власт да бъде финансово зависима от изпълнителната. В бюджета за 2014 г. има разлика от близо 100 млн. между това, което предлагат управляващите и това, което предлага ВСС като проектобюджет.

„От началото на прехода бюджетът на съдебната система не е бил обсъждан в НС. Разглеждат се два варианта, а предложението на ВСС се игнорира и се приема автоматично вариантът на изпълнителната власт“, подчерта Колева.

Тя посочи, че е отправено предложение да бъдат съкратени 10% от администрацията. По думите й обаче е невъзможно да се случи това, защото „системата си има своята специфика и в нея работят несменяеми магистрати, които не могат да бъдат съкратени. Могат да бъдат освободени от съдебната система, но не и съкратени“.

Вижте повече във видеото от Bulgaria On Air.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още