IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още дълго ще бъдем свидетели на климатични аномалии, твърди експерт

Липсват световни лидери, които наистина са сериозно загрижени за случващото се с природата, казва Енчо Господинов

10:05 | 15.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Балканите попаднаха в огнена хватка. И към момента на територията на България горят декари. Пожарите пряко заплашват здравето на хората, живеещи в близост до засегнатите райони. Пряко или косвено, в основата се крие човешка небрежност. От една страна, поради различни причини, хората предизвикват бедствието. От друга - без да осъзнават, с ежедневната си дейност, създават предпоставки и за климатични изменения, за които човечеството все още не е подготвено.

"Темата за климатичните промени сериозно притеснява хората по целия свят. Именно тези изменения доведоха до подобни неприятни картини - затопляне, пожари, наводнения, урагани", коментира в студиото на "България сутрин" експертът по хуманитарна дипломация Енчо Господинов.

Той отбеляза, че има световни лидери и хора, които наистина са сериозно загрижени за случващото се. За съжаление обаче не липсват и такива, които мислят и действат единствено в рамките на 4-годишните си мандати и се вълнуват само от икономическите интереси.

"Вероятно още няколко десетилетия ще бъдем свидетели на подобни климатични аномалии. В един момент обаче светът ще бъде притиснат в ъгъла, хората ще се стреснат. И едва тогава ще бъдат предприети някакви мерки", каза още Енчо Господинов.

Пред Bulgaria ON AIR експертът допълни, че страната ни има известен напредък в отношението си спрямо климата. 

"Мисленето на част от политиците, икономистите и журналистите ни поетапно започва да се променя. Цялостната картина обаче не е особено добра. Хората продължават да дишат мръсен въздух и да консумират некачествена храна", посочи Господинов.

Вижте повече във видеото!

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ти утре ще искаш и свидетелсто за съдимост... статистика на кво искаш ?измерванията неопровержимо доказват повишаване нивата на цо2 последните 200 год. прочети историята за борбата как са махнали оловото от бензина, и ще видиш много прилики има с днешната история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Извинете, но има ли някой който да разбира от статистика в тази област. От няколко милиарда години, хайде да не са милиарди, да се ограничим с библейските, метеорологични наблюдения се правят последните 100. И се твърди, че това е представителна извадка? И дава информация за всички предходни години?Както се шегуват статистиците - най-вредна е краставицата, защото над 95% от престъпниците са яли краставици през живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
управляващите, щото това не са никви лидери... са проекция на нас избирателите. докато средия избирател е тъъъпо необразовано парче, нищо няма да се промени...както казваше един друг форумен колега.... технонологично сме напреднали, но по манталитет сме на ниво пещерата.... борбата ни е още на ниво кой ще вземе на блажното с най малко усилия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още