Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bulgaria On Air

В. Велев: Грешка е да има платен годишен отпуск при майчинство

Заявеното от работодателите искане да отпадне платеният отпуск за периода на майчинство е коректно, но трябва да се дебатира, каза Христина Христова

гледано: 1758   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Несправедливо е да се броят за отработени двете години отпуск по майчинство, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Василев.

Заявеното от работодателите искане да отпадне платеният отпуск по майчинство е коректно, но трябва да се дебатира малко повече сред експертите, коментира бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и 40-те дни платен отпуск, които са се натрупали за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени две години двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху периода на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират.

Още вижте във видеото.

По статията работиха: автор Екип на Bulgaria On Air, редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Г-н Велев, прав сте, има грешка. Ама грешкате сте вие.
0
 
2
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
на майките за да раждат деца и да ги отглеждат трябва да се дава и още повече трудов стаж и пари за отглеждане В ПРОТИВЕН СЛУЧАИ ДЪРЖАВАТА ДА ЗАДЪЛЖИ ТАКИВА КАТО ВЕЛЕВ ДА РАЖДАТ И ДА РАЗЧИТА НА ТЯХ И ТАКИВА ПИШМАН РАБОТОДАТЕЛИ ДА СИ ОТИВАТ В ТЯХНОТО СЕЛО И ДА ГОВОРЯТ НА МЕГДАНА
1
 
4
 
2
ABBA до: Pyramid
преди 1 година
А. то ся по върховете има мноооо пееееерасти, може и да се напъне човека.
2
 
5
 
1
преди 1 година
Не съм си изтривал коментара аз!
Велвв ли ще ражда деца?!?

Още от Bulgaria On Air
Кога ЕС ще уеднакви критериите за рискови страни?