Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работодатели пак настояват при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

Въпросът трябва да бъде оставен за колективното трудово договаряне, смятат от бизнеса

Работодатели пак настояват при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

Снимка: Pixabay

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настояват за промени в Кодекса на труда, като времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника, да не се взема предвид при изчисляване на полагаемия платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение.

Това се посочва в позиция на АОБР, изпратена до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и социалната политика, информират от Българската стопанска камара.

Уточнява се, че визират основно родителския отпуск.

В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и редовен платен годишен отпуск.

За тази промяна работодателите настояват от години, а сега е провокирана след решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, посочва се в позицията.

Според бизнеса "няма никаква причина този период да се взема предвид при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно - възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд".

Според работодателите този въпрос трябва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Огин да ги изгоди.

Още от Икономика и политика
България е изнесла около 10 хил. тона пчелен мед в ЕС