IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели пак настояват при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

Въпросът трябва да бъде оставен за колективното трудово договаряне, смятат от бизнеса

15:47 | 16.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настояват за промени в Кодекса на труда, като времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника, да не се взема предвид при изчисляване на полагаемия платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение.

Това се посочва в позиция на АОБР, изпратена до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и социалната политика, информират от Българската стопанска камара.

Уточнява се, че визират основно родителския отпуск.

В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и редовен платен годишен отпуск.

За тази промяна работодателите настояват от години, а сега е провокирана след решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, посочва се в позицията.

Според бизнеса "няма никаква причина този период да се взема предвид при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно - възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд".

Според работодателите този въпрос трябва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Огин да ги изгоди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още