Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

318 семейства в Севлиево ще живеят в сгради с повишена енергийна ефективност

В Габрово и Севлиево бяха открити обекти за над 15 млн. лв., финансирани от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

318 семейства в Севлиево ще живеят в сгради с повишена енергийна ефективност

Снимка: МРРБ

В Габрово и Севлиево бяха открити обекти, финансирани с над 15 млн. лв. от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщи пресцентърът на министерството. 

В областния център е завършило изпълнението на проекта за обновяване на градска среда, включващ парк „Колелото“, Шиваров мост и част от Източната градска улица. В Севлиево с инвестицията по проект на общината 23 многофамилни жилищни сгради вече са обновени и са с повишена енергийна ефективност.

Обновеният парк "Колелото" в Габрово. Снимка: МРРБ

По проекта за обновяване на градската среда в Габрово са обновени асфалтови и пешеходни настилки, монтирани са парково оборудване, включително стойки за велосипеди, и паркинг елементи, изградени са нови детски площадки, система за видеонаблюдение и подпорни стени. Подменено е уличното осветление и са озеленени прилежащите зелени пространства. Изграден е сух фонтан, а в тунела на Източната градска улица е подменена асфалтовата настилка и е монтирано осветление.

Още по темата

Общо 318 семейства в Севлиево живеят в обновените сгради с повишена енергийна ефективност. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която заедно с кмета на града д-р Иван Иванов участва в церемонията за успешното завършване на проекта, посочи, че за първи път се откриват едновременно толкова много обновени по Оперативна програма „Региони в растеж“ сгради.

Тази програма е с основен фокус върху хората, проектите водят до намаляване на разходите за енергия, подобряват качеството на живот и околната среда от спестените вредни емисии, коментира Николова. 23-те многофамилни сгради ще пестят по 3 млн. киловатчаса енергия, 

Тя отбеляза, че със средства от оперативната програма предстои да се санират общо 500 сгради в страната, в които ще бъдат инвестирани около 400 млн. лв. Европейската програма е съпътстваща на националната програма за саниране, по която са предвидени 2 млрд. лв. за 2022 сгради.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата