IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

90% от закупените у нас жилища през първото тримесечие са ново строителство

Средната цена на жилищата в София в началото на 2019 г. е 1080 евро на кв. м, сочат данни на Bulgarian Properties

12:40 | 23.04.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новото строителство съставлява 90% от закупените у нас жилища през първото тримесечие на 2019 г., сочат данни на имотната компания Bulgarian Properties.

Тя отчита продължаващ силен интерес към покупки на жилища в проекти в начален етап на строителство, като причините за това са по-ниските цени на старта в сравнение с тези в напреднал етап на изграждане, както и по-големият избор от налични апартаменти, с който купувачите разполагат. Този процес е стимулиран допълнително от инвеститорите, които все по-често предлагат гъвкави схеми на плащане с малък процент самоучастие и заплащане на баланса с банков кредит при завършване на сградата.

Освен това купувачите разширяват периметъра си на търсене и се пренасочват към квартали с нараснало предлагане при по-ниски цени.

2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки, се казва в анализа на Bulgarian Properties.

“Първите месеци на годината ни изненадаха с нараснала активност. Имотният пазар като че ли превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 г. и в момента определено е във възход с нараснали обеми и много силна динамика”, обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

“В рамките на очакванията ни растежът на цените на имотите в София затихна и навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания - плато, в което ще останем в следващите 1-2 години”, допълва тя.

Средни цени и годишно изменение

Данните на Bulgarian Properties сочат, че 2019 г. започва със средна цена на жилищата в София от 1080 евро/кв. м при 1085 евро/кв. м през последното тримесечие на 2018 г. Цени Цени

Това е леко отстъпление спрямо стойностите от 2018 г., което според имотната компания се дължи основно на промяна в характеристиките на закупените имоти, големия дял на новото строителство и на пренасочването на интереса към райони с по-ниски цени.

Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро при нива около 91 550 евро средно за 2018 г.

“Нарастването на цените достигна своя пик в края на 2017 г. и началото на 2018 г. и към пролетта на миналата година видяхме, че купувачите се отдръпнаха и заеха изчаквателна позиция. Това доведе до затихване на нарастванията на цените и годината приключи с ръст под очакванията – едва 4% на годишна база”, отбелязват от Bulgarian Properties. Според компанията новата вълна проекти ново строителство, която се появи на пазара от лятото на 2018 г., постепенно е върнала купувачите на пазара.

Достъпност

Показателят за достъпност на цените в София в края на 2018 г. достигна най-добрата си стойност от края на 2015 г. насам. Той измерва съотношението на цената на жилищата на кв. м към средната месечна заплата в столицата, като показва колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв. м.  Достъпност Достъпност

През последното тримесечие на 2018 г. коефициентът е на ниво 1,34, което е по-ниско спрямо достигнатите нива 1,45 – 1,47 по-рано през годината. Това значи, че в края на 2018 г. имотите в София са станали по-достъпни, като това се дължи едновременно на забавянето на ръста на цените и на продължаващото нарастване на доходите, отбелязва Bulgarian Properties.

Това съотношение е далеч под пиковата стойност на коефициента през 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в София. 

Ново строителство 

Издадените нови разрешителни за строеж в София нараснаха с 26% през 2018 г. на годишна база и това е единственият индикатор, който успя да достигне предкризисните нива от 2007-2008 г. Според Bulgarian Properties увеличеното предлагане на ново строителство е донесло баланс на пазара и успокоение на цените, тъй като е отговорило на нарасналото търсене.  Разрешения Разрешения

В началото на 2019 г. сградите ново строителство в София се радват на много силен интерес, който дори ще надвиши този от предходните години, прогнозира имотната компания.

Данните й сочат, че новото строителство вече съставлява 90% от сключените сделки, докато в предходни периоди то е съставлявало 60-70% от сделките.

Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 1
Blueberry
преди 4 години
Първо ще пробват с още по-големи заблуждения с кв.м. за да имитират намаление - напоследък гледам новото се рекламира 2-ст. 100 кв.м., 3ст. 150 кв.м. и т.н. Естествено общи, покривни, мази, гаражи, тротоари и тревни площи бухат яко в офертната, за да удържат тези, но имитирайки намаление на кв.м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Blueberry
преди 4 години
Първо ще пробват с още по-големи заблуждения с кв.м. за да имитират намаление - напоследък гледам новото се рекламира 2-ст. 100 кв.м., 3ст. 150 кв.м. и т.н. Естествено общи, покривни, мази, гаражи, тротоари и тревни площи бухат яко в офертната, за да удържат тези, но имитирайки намаление на кв.м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
nikolovnn
преди 4 години
Първите месеци на годината ни изненадаха с нараснала активност...." - може и така да е, но сякаш статистиката показва друго: 10 броя спрямо Q1 2018 и много минуси спрямо Q4 2018.В рамките на очакванията ни растежът на цените на имотите в София затихна и навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания - плато, в което ще останем в следващите 1-2 години - умираш си да е така, нали? Нормално, на такова високо "плато" искаш да са, но едва ли!Просто не ми се пише повече, а и да не отегчавам... то всеки може да си направи извод!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още